Ústecký kraj nabízí peníze na rozjezd podnikání. Noví podnikatelé mohou dostat až 200 000 korun

24. únor 2016

Začínající živnostníci můžou nově dostat do začátku až 200.000 korun od Ústeckého kraje. Už několik let poskytuje na rozjezd podnikání dotace také Úřad práce. Ten může zájemci poskytnout až 80.000 korun. Peníze slouží jako podpora zaměstnanosti. Řada lidí tak má možnost nastartovat svoje podnikání.

„Když byl dceři rok, tak jsem se asi nudila, řekla jsem si že jí udělám dort. Zkusila jsem to a začalo mě to bavit. Řekla jsem si, že pár dortíků udělám pro rodinu a přátele a takhle to nějak začalo,“ vzpomíná na začátky pečení 34letá Petra Bauerová z ústeckého Střekova.

Dnes už dělá 30 dortů do měsíce a díky podnikání chce dělat to, co jí baví.

„Jsem vyučená na obchodní akademii, dělala jsem většinou asistentky a než jsem skončila na úřadu práce, tak jsem byla jako dispečerka u sanitek,“ popisuje mladá cukrářka.

Plány do budoucna jsou u paní Petry jasné. Stejně jako nejistota před chystaným otevřením provozovny na Střekově.

Obavy jsou, ale chuť splnit si sen je větší!

„Obavy mám určitě… Velký obavy. Je to strašně na psychiku. S manželem to neustále řešíme, jestli má cenu do toho jít. Já jsem ale bojovník a jdu do toho, jdu s určitým plánem a v budoucnosti chci expandovat i do Prahy,“ věří si Petra Bauerová.

Na rozjezd by ráda využila dotaci od Ústeckého kraje. Peníze do začátku podnikání můžou získat lidé, kteří v Ústeckém kraji bydlí, nebo zde podnikají. Žádosti je možné podávat do konce března.

„O dotaci si může požádat každý podnikatel, který začal v uplynulých dvou letech podnikat. Celkem rozdělujeme 4 miliony korun a o tom, jestli byl podnikatel úspěšný nebo ne, se dozví v květnu letošního roku,“ vysvětluje Lucie Dosedělová z krajského úřadu s tím, že žadatelé můžou získat minimálně 30 a maximálně 200 tisíc korun.

Už několik let poskytuje dotace na rozjezd podnikání také ústecký krajský Úřad práce. V této dotaci můžou začínající podnikatelé získat až 80 tisíc korun.

autor: bach
Spustit audio