Ústecký kraj láká o víkendu na vinobraní, babí léto, Dny evropského dědictví i 1/2maraton

15. září 2022

Na co se můžete tento víkend v Ústeckém kraji těšit? Například na Babí léto na Kyselce v Bílině, Vinobraní v Litoměřicích nebo 1/2maraton v Ústí nad Labem. Pokračují ale také Dny evropského dědictví a v nabídce jsou i další zajímavé akce.

Sobota 17. září

Folk, country a bluegrass budou znít v sobotu od 12.30 na koupališti v Bílině. Letošní festival Babí léto na Kyselce ozdobí Robert Křesťan a Druhá tráva, Ivo Viktorin trio, Tomáš Matonoha a další.

Vinobraní 2012  Litoměřice - s ohňostrojem

V 10 hodin začíná v Domě kultury v Litoměřicích slavnost sklizně vína – slavné Litoměřické vinobraní. Chystají se degustace vína, burčáku a různých pochoutek, chybět nebude bohatý kulturní program – například v 15.30 bude koncert Adama Mišíka, na programu jsou vystoupení Pepy Vojtka nebo skupin Děda Mládek Illegal Band, Voice a dalších, bude i ohnivá show Luminas, hry pro děti i historické scény.

Ústí nad Labem žije v sobotu během – koná se tam totiž 12. ročník Mattoni 1/2Maratonu. Závodit budou nejen profesionálové, ale i rodiny s dětmi v rámci DM rodinného běhu nebo amatérští běžci. Chybět nebude ani doprovodný program.

Mattoni 1/2Maraton Ústí nad Labem 2018

Archeologický skanzen Březno u Loun vás 17. září zve na kvaš, což je oslava podzimní rovnodennosti. Uvidíte, jak vypadalo zemědělství pravěku, dožínky, ukázky pravěkého vaření, připravený je i program pro děti a workshopy. Vstupné dobrovolné.

Pod názvem Miniaturní muzejní noc se v Chomutově skrývá velká akce. Muzeum bude mít po celou sobotu zdarma otevřeny téměř všechny své stálé expozice a aktuální výstavy. Na návštěvníky čeká například workshop k tématu miniatur s možností vyzkoušet si restaurátorské přístroje nebo tajemné prohlídky kostela a sklepení při dobové hudbě.

Dny evropského dědictví slaví i v Žatci. Uvidíte živé obrazy z historie žateckých památek. Otevřeno bude celkem devět žateckých dvorků, tři kostely a tři budovy Regionálního muzea v Žatci s aktuálními výstavami. V Děkanském kostele bude znít varhanní hudba v podání Miroslava Rysky.

Regionální potravina Ústeckého kraje - mléčné produkty Jakub Laušman, Držovice

To ale zdaleka není vše. V rámci akce Porta Aperta se otevřou brány téměř osmdesáti řemeslných dílen a farem po celé České republice. Připojí se k ní také dva ateliéry v Dolním Poohří – dílna Skloart manželů Kantových v Lubenci a ateliér Eiwan v Evani u Libochovic. Práci se sklem a kamenem si můžou návštěvníci vyzkoušet. Otevřeno je od 10 do 17 hodin.

V sobotu večer také pokračuje hudební festival Lípa Musica v kostele sv. Kryštofa v Kryštofově Údolí koncertem libereckého dětského sboru Severáček.

A nezapomeňte, že v rámci Dnů evropského dědictví je o víkendu pro návštěvníky otevřena spousta zajímavých objektů, které tak úplně běžně přístupné nejsou. Mezi nimi například i Wolfrumova palácová vila v ulici Na Schodech v Ústí nad Labem, kde sídlí Český rozhlas Sever – tak přijďte „pobejt“!

Neděle 18. září

Český rozhlas Sever, bývalá Wolfrumova vila

V neděli od 10 do 16 hodin si můžete prohlédnout vilu Českého rozhlasu Sever v Ústí nad Labem. Přijďte se k nám podívat – uvidíte výstavní prostory bývalé vily rodiny Wolfrumů a seznámíme vás i s historií budovy.

V Ústí nad Labem se toho ale v rámci akce Dny evropského dědictví nabízí víc – můžete udělat takovou okružní túru. Mezi 13. a 15. hodinou to budou komentované prohlídky Činoherního studia s hercem Janem Plouharem. Už od 9 hodin poběží prohlídky Severočeského divadla (začátek poslední prohlídky je ve 13 hodin), dále můžete navštívit Parní vodárnu na Střekově, a to v době od 10 do 16 hodin, nahlédnout můžete i do Obřadní síně Palácové vily Ignatze Petschka v Churchillově ulici a od 10 do 16 hodin můžete navštívit také zámek Trmice.

Zámek Duchcov

Také se můžete vypravit do Klášterce nad Ohří a užít si komentovanou prohlídku hradu Šumná – dozvíte se víc nejen o historii hradu, ale i zajímavosti z geologie.

Zámek Duchcov pak v neděli nabízí prohlídky valdštejnských sklepení, začátky prohlídek jsou v 10, ve 12:30 a v 15 hodin.

Židovská hudba a klezmer pro violoncello, tak se jmenuje koncert v úštěcké synagoze. Je to připomínka židovské komunity v Úštěku a holocaustu. Na violoncella hrají Dominika Weiss Hošková a Jiří Hošek. Začátek je 18. září v 16 hodin.

Kdo tvrdí, že švestky mají být ukryté v buchtách,tak ho teď určitě vyvedu z omylu

Ještě přidáme vernisáž výstavy Cyril Bouda – Mistrovství ilustrace v galerii Emila Juliše v Černčicích u Loun. K vidění budou originály ilustrací například k Andersenovým pohádkám nebo k Čapkovým Apokryfům, začátek vernisáže je v 16 hodin, výstava potrvá do března příštího roku a návštěvu si pak domluvte telefonicky v černčické galerii.

Na závěr sladkou – švestkovou tečku: v Klubu Efko v Duchcově bude od 15 hodin Švestkiáda. Jde o amatérskou kulinářskou soutěž – soutěžit můžete i vy – třeba s buchtami, knedlíky či povidly.

Spustit audio