Ústecký kraj: jednoho z devíti kandidátů na nového prezidenta může jít volit víc než 650 tisíc lidí

12. leden 2018

Lidé začnou dnes (12. 1. od 14:00) volit nového prezidenta České republiky. V historicky druhé přímé volbě hlavy státu budou vybírat z celkem 9 kandidátů. Při první volbě prezidenta před pěti lety byl Ústecký kraj místem s druhým nejnižším počtem voličů v české republice.

V Ústeckém kraji přišlo před pěti lety hlasovat téměř 53 % voličů. Horší volební účast měl v minulých volbách prezidenta jen Karlovarský kraj.

Kde chodili nejvíc a kde naopak nejmíň, shrnul ředitel ústecké pobočky Českého statistického úřadu Roman Bechtold: „V obou volebních kolech byla nejvyšší volební účast v okrese Litoměřice, kde v prvním kole dorazilo volit téměř 60 % voličů. Nejnižší účast v prvním kole byla naopak v okrese Chomutov, ve druhém kole pak v okrese Most.“

Za nízkou volební účast v Ústeckém kraji může podle Romana Bechtolda například sociální skladba obyvatelstva, a také nižší vzdělanost lidí: „Ústecký a Karlovarský kraj jsou kraje s nejnižším procentem vysokoškolsky vzdělaných lidí.“

Při letošních prezidentských volbách může svůj hlas v Ústeckém kraji odevzdat zhruba 653 tisíc lidí. Nejvíc voličů je na Děčínsku, konkrétně 104 tisíc a nejméně naopak na Lounsku, kde může k volbám přijít necelých 70 tisíc lidí.

Volební místnosti se otevřou dnes ve 14 hodin a volit bude možné do 22 hodin. Zítra pak bude možné hlasovat od 8 do 14 hodin.

autor: bach
Spustit audio