Ústecký kraj dostal darem 24 nových elektromobilů pro sociální služby

19. leden 2021 09:50

V Česku loni výrazně přibylo elektromobilů. Lidé a firmy koupili víc než 5 000 hybridních a bateriových vozů. Nové elektromobily má také Ústecký kraj. Už potřetí dostal od skupiny ČEZ elektrické vozy, které využijí například domovy pro seniory a další krajské organizace.

„S tím elektromobilem, který dělá obsluhu, to je taková ta polododávka, najezdíme denně kolem 70 až 90 kilometrů. Může najet i 150,“ popisuje zkušenost s jedním elektromobilem ředitel Podkrušnohorských domovů sociálních služeb Jaroslav Zeman.

Tato příspěvková organizace kraje dostala darem další dvě auta. Každodenní náklady na provoz jsou u nich nižší než u běžného vozu se spalovacím motorem.

„Auta jsou nová, zatím se nám nerozbíjí, takže jediné, co platíme, je ten elektrický proud na nabíjení. Pak je tam nějaká ta provozní kapalina, která pro nás představuje pouze ostřikovače, a to je všechno. Až budou ta auta starší, tak uvidíme, jak jsou skutečně drahá. Zatím je to jen 10 % nákladů normálního vozidla,“ dodává Zeman.

Ústecký kraj má nejvíc elektromobilů v Česku

Doposud dostal Ústecký kraj od skupiny ČEZ celkem 65 elektromobilů. Kde všude je využívají, zmínil při předání 24 vozů hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

„Jezdí jak v domovech pro seniory, tak v dětských domovech. Hlavně na to jsou koncipovány. Jsou to dodávky, tedy pracovní vozy. Ve všech příspěvkových organizacích máme nějaký takový požadavek,“

Podle ředitele společnost ČEZ ESCO Kamila Čermáka má kraj aktuálně největší počet elektrických aut v Česku. „Těch 65 vozů v Ústeckém kraji, to je největší flotila jak v Česku, tak na Slovensku. Takže v tomhle je ten kraj velmi osvícený,“ konstatoval.

Elektromobilů v Česku rapidně přibývá, jen loni vzrostl počet takových aut o 300 procent.

„Celkový počet registrovaných elektromobilů tak loni činil 5 000 s tím, že čistě bateriových je zhruba 3 300 vozidel,“ doplnil František Jemelka z ministerstva dopravy.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související