Ústecký kraj dá letos za veřejnou dopravu o 300 milionů korun víc. Může za to především inflace

9. květen 2023

Za veřejnou autobusovou a vlakovou dopravu zaplatí letos Ústecký kraj o stovky milionů korun víc než loni. Důvodem je hejtmanství inflace a růst cen energií. Jen autobusovým dopravcům tak navýší kraj platby za zjištění dopravy zhruba o 100 milionů korun.

Za objednávku autobusových linek a spojů v Ústeckém kraji zaplatí letos kraj přibližně 727 milionů korun. To v sobě zahrnuje i valorizační zvýšení cen dopravců,“ shrnul Jakub Jeřábek z krajského odboru dopravy s tím, že částka je navýšená zhruba o 100 milionů korun autobusovým dopravcům.

Největší část zvýšených plateb je spojená s inflací. Valorizace se vypočítává zpětně za předcházející rok. „Je v tom cena práce, cena pohonných hmot nebo energie a samotná inflace – tou se valorizuje určitá část ceny dopravního výkonu,“ vysvětluje vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk.

Ústecký kraj letos zaplatí víc i za železniční dopravu

Vedle autobusové dopravy připlatí letos Ústecký kraj i za tu železniční. Zatím orientačně počítá se zhruba 200 milionů korun.

„Železniční doprava je určitě dražší – i za jednotkovou cenu za kilometr. Na železniční dopravu v Ústeckém kraji je přibližně 1,367 miliardy korun. Ten rozpočet na železnici je včetně nějaké odhadnuté valorizace,“ dodává Jakub Jeřábek.

Oproti loňskému roku tak dá Ústecký kraj za veřejnou dopravu zhruba 2,3 miliardy korun. Loni to byly dvě miliardy.

Za prodané jízdenky se přitom kraji vrátí jen část nákladů. „Ročně se v tom systému vybere zhruba 650 milionů korun – v tom jsou ale všechny integrované dopravní podniky, jde tedy o všechny peníze, které se vyberou od cestujících. Ty se potom dělí mezi ty jednotlivé subjekty,“ uzavírá vedoucí krajského odboru dopravy Jindřich Franěk

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související