Ústecký kraj chystá speciální očkovací akce pro lidi ze sociálně vyloučených lokalit

14. červenec 2021

Do 14. července aplikovali zdravotníci v celém Česku víc než 9 milionů očkovacích dávek proti koronaviru. Ukončené očkování pak má téměř 3,9 milionu lidí. Například v Ústeckém kraji jsou ale oblasti, kde je poočkovanost menší než na ostatních místech. Podle krajského koordinátora pro očkování jde hlavně o tzv. sociálně vyloučené lokality. Patří mezi ně i Trmice na Ústecku.

O potřebě očkování pochyboval například pan Jan, který v Trmicích opravoval na jedné z hlavních silnic osobní auto: „Nepotřebuju být očkovaný, když jsem zdravý. Stejně se očkovaní lidé mohou nakazit,“ uvedl.

Právě Trmice jsou ale jedním z měst, kde je podíl očkovaných proti koronaviru nižší než jinde v Ústeckém kraji.

„Například ty Trmice mají jen kolem 45 % proočkovanosti. Mezi dalšími málo proočkovanými obcemi jsou například Obrnice, nebo třeba Bílina, a to i přes to, že je tam očkovací centrum. Na příští týden proto máme svoláno jednání se starosty obcí, na kterém budeme řešit motivaci těch lidí, aby se do očkovacích center dostali,“ vysvětlil krajský koordinátor pro očkování Petr Severa.

Lidé ze sociálně vyloučených lokalit by měli být očkováni jednodávkovou vakcínou

Za nízkou proočkovaností ve vyloučených lokalitách stojí podle Petra Globočníka ze spolku Romano Jasnica například špatná možnost lidí dojet si do očkovacích center, nebo se k očkování vůbec registrovat.

Svoji roli ale podle něj hraje i určitá víra v dezinformace. „V souvislosti s očkováním kolují dezinformace například na sociálních sítích. Například jsem se osobně setkal s tím, že mi lidé tvrdili, že mohou po očkování získat magnetismus a podobně. Bylo to až kuriózní,“ shrnuje Globočník.

Kvůli nízké proočkovanosti chystá Ústecký kraj výjezdy mobilních týmů do sociálně vyloučených lokalit. Lidé by při tomto očkování měli dostávat očkovací látku od společnosti Johnson & Johnson, kde stačí pro ukončené očkování jen jedna dávka.

„Nedovedu si představit, že bychom do sociálně vyloučené lokality jeli s vakcínou dvoudávkového schématu. Něco jiného je přijet a naočkovat třeba 200, či 500 lidí, než jet tam za 21 dní a dát dohromady těch samých 200, nebo 500 lidí,“ vysvětlil Severa.

První očkování by mohlo začít už v závěru tohoto týdne.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související