Ústecký kraj chce po ministrovi vnitra víc policistů v ulicích

23. září 2018 14:14

„Samospráva Ústeckého kraje chce přivést více policistů do ulic,“ po zasedání bezpečnostní rady to dnes (23. 9.) sdělila mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Vedení Ústeckého kraje proto chce nedostatek členů policejního sboru v kraji řešit s ministrem vnitra a policejním prezidentem. V Ústeckém kraji totiž chybí několik desítek policistů napříč celým regionem.

"Bezpečnostní rada se seznámila se zprávou o bezpečnostní situaci v oblasti veřejného pořádku a vnitřní bezpečnosti na území našeho kraje za první pololetí letošního roku. Tíží nás nejen stále nižší počet policistů, ale také zejména jejich odchody k jiným policejním útvarům mimo území našeho kraje. Budeme tuto situaci řešit s ministrem vnitra a policejním prezidentem," uvedl po jednání rady hejtman Oldřich Bubeníček za KSČM.

Ve zprávě o bezpečnostní situaci zazněla také informace, že zjištěná kriminalita klesla o 7,4 procenta proti prvnímu pololetí loňského roku. "Bohužel si v rámci republiky všechny kraje a obce nejsou rovny. Je nutné ke každému území přistupovat zvlášť a budeme apelovat na příslušných místech, aby se podařilo pro náš kraj získat takové podmínky, které přivedou další policisty do ulic a také je tu udrží," uvedl náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD..

Policisté odcházejí hlavně do Prahy nebo středních Čech. Příčinou je zejména vyšší náborový příspěvek. Severočeští policisté zároveň jezdí vypomáhat do sousedních krajů. Nejhorší situace je podle v Mostě a Teplicích, kde dohromady chybí na 50 policistů. Města pak navyšují počty strážníků.

Spustit audio

Související