Ústecký kraj chce dát během léta na opravy silnic víc než 120 milionů korun

8. červenec 2020 14:14

S příchodem prázdnin začali silničáři s opravou silnic v Ústeckém kraji. Během léta by mohlo jít do oprav povrchu silnic až 125 milionů korun. Kvůli pandemii koronaviru ale dostane kraj méně peněz z daní a řeší, jak zajistí opravy v příštím roce.

Teď v létě budou dělníci opravovat silnice II. a III. třídy hlavně na Lounsku a Chomutovsku. Pracovat by se ale mělo prakticky ve všech bývalých okresech Ústeckého kraje.

„Z každého okresu jsou tam dvě až tři akce, které jsou menší – za milion či dva. Některé jsou ale třeba za 17 či 18 milionů korun,“ zmínil Jindřich Franěk z ústeckého krajského úřadu.

Na víc než 18 milionů korun vyjde například oprava silnice mezi Hřískovem a Hvížďalkou na Lounsku. Téměř 17 milionů korun pak bude stát oprava silnice mezi Vilémovem a Velkým Šenovem na Děčínsku. Silničíři opraví i cestu mezi Brnou a Sebuzínem na Ústecku.

Vedle krajského rozpočtu má Správa a údržba silnic přislíbené i peníze od státu. Jde o víc než čtvrt miliardy korun.

„Aktuálně plánujeme, že by se v letních měsících mohly udělat na silnicích II. a III. Třídy opravy za zhruba 125 milionů korun. Předpokládáme, že by se k tomu mohly ještě připojit i slíbené peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury na letošní rok,“ vysvětlil Franěk.

Kraj už ale chystá rozpočet na příští rok a kvůli poklesu příjmů z daní, který má na svědomí právě pandemie koronaviru, teď řeší, kde ušetřit. Prozatím má krajský odbor dopravy ušetřit ze zhruba třímiliardového rozpočtu 10 %.

„Budeme hledat tak, abychom samozřejmě zajistili provoz, ty základní věci, které jsou. Chtěl bych, aby zůstaly i investice – jednání stále probíhají,“ doplnil náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD, který má finance na starosti.

Na podzim by pak mělo být jasné, kde bude kraj v následujícím roku nejvíc škrtat.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související