Ústecký kraj čeká víkend nabitý kulturou – nejtěžší bude si vybrat

8. červen 2023

Nevíte, kam o víkendu za kulturou? Vybírejte – nabídka je široká. Například Casanovské slavnosti v Duchcově, Víkend otevřených zahrad na několika zámcích, Den dětí v Horním Podluží, zahájení sezóny na Chmelaři nebo výstava růží ve Velkém Březně…

Sobota 10. června

The Boom Beatles Revival Band and Orchestra to rozjedou v sobotu od 19 hodin na zahradě Českého rozhlasu Sever v Ústí nad Labem. Jako host vystoupí mladý talent Vojtěch A. Bergmann. Výtěžek koncertu bude opět věnován nevidomému plavci Mirku Smrčkovi.

The Boom - The Beatles Revival Band

Do Duchcova se vrátil Giacomo Casanova – jeho slavnosti přímo přetékají zajímavým celodenním programem. Připravené jsou pohádky pro děti, kejklíři, řemesla, ukázky práce s koňmi, rytíři a šermíři, okružní jízdy kočárem, občerstvení, vystoupení dětí ze zdejších školek a škol a spousta muziky – od dechovky s mažoretkami přes skupinu Portless, Pavla Calltu, Pekaře, Marpa a jeho Trouble gang a další až po Rammstein revival. Casanovské slavnosti uzavře ve 23 hodin ohňostroj.

Víkend otevřených zahrad nabízí zámek Stekník v době od 10 do 17 hodin. Na italských terasovitých zahradách se můžete kochat krásou rozkvetlých růží a doplnit to i prohlídkou zámeckých interiérů. Akce pokračuje i v neděli.

Zámek Velké Březno

Zámek Velké Březno zve na komentované prohlídky zahrady 10. června v 11 a ve 14 hodin. Součástí prohlídky zámeckých interiérů je po celý víkend výstava Růže pro hraběnku Henriettu.

A živo bude v sobotu i v Želenicích na Mostecku. Spolek pro obnovu kostela svatého Václava v něm pořádá prodejní výstavu obrazů Františka Bodláka a zároveň výstavu písemností a dobových fotografií ze života na vsi. Návštěvníci si mohou zakoupit za symbolické ceny třeba i svíčky nebo růžence a za své blízké mohou zapálit zdarma svíčku obětinku. Výstava bude otevřena v sobotu i v neděli od 14 do 18 hodin.

V osadě Liběšice, která patří k Želenicím, pak budou v sobotu od 20 hodin vítat letní prázdniny. Čeká vás tam hudba, opékání buřtíků (ty si sice musíte donést, ale bodce budou k dispozici), taneční vystoupení a dokonce i Fire show.

Na jezeře Chmelař v Úštěku zahajují 10. června sezónu – od 13 hodin bude zábava pro děti – klaun, tanečky, obr bubliny, soutěže a hry a při příznivém počasí taky možnost svezení na paddleboardu na vodě, dále vystoupí taneční skupiny Funky Dangers a Pole Dance Litoměřice, vyzkoušet si můžete své střelecké umění na airsoftové střelnici a v 19 hodin den uzavře rockový koncert Sound city.

Zámek Stekník přivítal první návštěvníky v nové sezóně

Domeček Na Kopečku v Rumburku pak zve všechny na Festiválek malého umění. Ve 12 hodin to odstartuje vystoupení pozounového sboru Consonare a Jazzbandu ZUŠ Rumburk, poté se na pódiu vystřídá řada dalších – například písničkář Karel Wokurka nebo Vladimír Václavek. Budou i soutěže nejen pro děti.

Neděle 11. června

Prohlídky růžemi rozkvetlých zámeckých zahrad s výkladem o italské terasovité zahradě pořádá po celý víkend zámek Stekník. Součástí prohlídek bude krátké hudební vystoupení v zámecké sala terreně. Vůně, krása, tradice, historie, ale také setkávání a trendy, to jsou slova popisující Víkend otevřených zahrad. Po prohlídce zahrad můžete s průvodcem navštívit také interiéry zámku, prohlídky začínají vždy v celou hodinu. Do zahrad je možné donést si i vlastní piknikové deky.

Děti na řetízkovém kolotoči

Zámek Velké Březno zpestřil prohlídku interiérů výstavou Růže pro hraběnku Henriettu.

Zveme také do Želenic na Mostecku. Tamní Spolek pro obnovu kostela svatého Václava pořádá právě v kostele prodejní výstavu obrazů Františka Bodláka a zároveň výstavu písemností a dobových fotografií ze života na vsi. Návštěvníci si mohou zakoupit  za symbolické ceny třeba i svíčky nebo růžence a za své blízké mohou zapálit zdarma svíčku obětinku.. Výstava bude otevřena od 14 do 18 hodin.

A na louce u Restaurace U vleku v Horním Podluží ještě v neděli slaví Den dětí. Na návštěvníky čekají stanoviště s plněním soutěžních úkolů, drobné odměny pro děti a malinovka zdarma, vyřádí se s pěnou od hasičů. A chybět nebudou ani atrakce jako staročeská houpačka, malý řetízkový kolotoč, nafukovací skluzavka a jumping-bungee trampolíny.

Inscenace Najal jsem si vraha je stejnojmennou adaptací filmu Akiho Kaurismäkiho

Činoherní studio města Ústí nad Labem vyrazilo na Letní štaci – v neděli do atria ústeckého muzea s hrou Najal jsem si vraha. Začátek je ve 20 hodin.

Celé hodiny pak můžete prosedět třeba v kině Sněžník v Děčíně – v 15 hodin je na programu rodinný animovaný film Suprákovi, v 17.30 Transformers – Probuzení monster a jestli se rádi bojíte, tak ještě ve 20 hodin horror Kostlivec.

Spustit audio