Ústecký kraj buduje síť defibrilátorů na špatně dostupných místech. Zatím je jich jedenáct

7. březen 2016

Návštěva děčínského Sněžníku je zase o něco bezpečnější. Záchranná služba Ústeckého kraje zde na konci loňského roku instalovala tzv. automatizovaný externí defibrilátor, který včas dokáže pomoci v případě zástavy srdce.

„Automatizovaný externí defibrilátor je přístroj, který je určený pro tzv. externí defibrilaci u pacientů, kteří jí potřebují. Protože ale záchranka není schopná se ke všem potřebným pacientům dostat vždy včas, snažíme se vytvořit síť automatizovaných externích defibrilátorů tak, aby v případě nutnosti mohl dispečer případné zachránce navigovat k použití defibrilátoru,“ popisuje vedoucí lékařka ústecké zdravotnické záchranné služby Eva Smržová.

Lidské srdce se dá přirovnat k velké pumpě, díky které v těle koluje krev a hlavně kyslík. Pokud se srdce zastaví, krev přestane proudit a mozek začíná být nenávratně poškozen už po pěti minutách od zástavy. V případě použití defibrilátoru můžeme postiženému člověku podat efektivní první pomoc až do příjezdu záchranné služby.

„Za finanční podpory Ústeckého kraje se podařilo nakoupit 11 přístrojů, které jsme umístili na místa, kam máme dlouhou dojezdovou vzdálenost nebo kam je extrémně složité se dostat – typickým příkladem je Pravčická brána nebo Děčínský Sněžník,“ upřesňuje Smržová.

Policisté v Benátkách nad Jizerou na Mladoboleslavsku získali od města defibrilátor

Externí defibrilátory najdeme dále například na zámečku Větruše v Ústí nad Labem, lesoparku v Chomutově nebo v zahradě Čech v Litoměřicích. AED přístroje přitom mohou použit i lidé, kteří nemají žádné zkušenosti s podáním první pomoci.

Velmi zjednodušeně můžeme říct, že přístroj je krabička s dvěma knoflíky – červeným a zeleným. Zeleným se zapíná, následuje hlasová navigace a červené tlačítko slouží k podání elektrického výboje, pokud přístroj indikuje, že jeho podání pacientovi pomůže,“ dodává Eva Smržová.

Ústecký kraj je jeden z prvních, který automatizované externí defibrilátory v České republice používá a do budoucna by se měly rozšířit i do dalších špatně přístupných lokalit.

Spustit audio