Ústecký Hraničář zve na proměnlivou výstavu „Jak si rozumět?“. Každý měsíc na ní uvidíte něco jiného

16. březen 2017

Veřejný sál Hraničář v Ústí nad Labem zahájil novou výstavu. Věnuje se tomu, jak spolu lidé komunikují a nese název „Jak si rozumět?“. Ať kulturně, místně nebo jazykově. Tato výstava navíc přináší do Galerie Hraničář nový prvek – bude se neustále měnit.

Návštěvníci tak uvidí až do půlky července každý měsíc pokaždé něco trochu jiného. S tématem expozice budou spojené i další akce – například tematicky zaměřené filmy, workshopy nebo diskuze.

Hraničář se inspiruje tématy Muzea hygieny v Drážďanech, se kterým loni začal spolupracovat. Snaží se je přitom nekopírovat, ale pojímat z jiného úhlu pohledu, který je nám bližší.

Stejně je to i s mezilidským porozuměním - vysvětlil redaktorce Gabriele Hauptvogelové architekt výstavy Richard Loskot.

„Zní to sice jednoduše, ale to, co v současnosti prožíváme, je velice složité. Žijeme v mediální době a tolik informací, kolik naše prababičky zpracovávaly celý život, my zpracujeme za týden… A kdo se v tom má vyznat? Prorůstá to do našich životů, do našeho města, které je obalené reklamami…“ uvedl Loskot.

Ústecký Hraničář proměnlivou výstavu „Jak si rozumět?“

Na tyto a podobné otázky by mělo návštěvníkům odpovědět zatím skoro prázdné první patro galerie. Vévodí mu velký kulatý stůl a na stěnách je jen pár velkých piktogramů používaných na sociálních sítích.

Právě tam budou od dubna tvořit tři umělci – Magdaléna Gurská, Lukáš Pokorný a Tomáš Lumpe. K nim se vždy na měsíc připojí odborníci z různých oborů.

„Bude to sociolog, architekt, nebo třeba fotograf… Jde o odborníky, kteří pracují s médii a zabývají se tím, jak globální mediální platforma ovlivňuje náš jazyk a naši každodenní komunikaci… je to i rychlosti naší doby a o tom, jak sdílením obsahu našich životů na sociálních sítích ztrácíme část svého soukromí, a jak této skutečnosti někdo může zneužít,“ vysvětluje kurátorka Martina Johnová.

Dalším tématem, které budou umělci s odborníky zpracovávat, jsou tak zvané „fake news“ – tedy dezinformace.

V úterý a ve čtvrtek se do výstavy mohou zapojit i návštěvníci

Zapojit se každé úterý a čtvrtek odpoledne mohou i návštěvníci. Barevné provázky diváky zavedou do dalšího patra, hned na schodech si mohou sednout a podívat se na video Jiřího Žáka.

Další díla popsal Richard Loskot: „Upoutá obrovská fotografie německého autora Markuse Drapera. Už podle telefonu na ní člověk pozná, že jde o starší fotografii, už z konce 90. let minulého století. Působí na nás jako stará věc, a přitom je to vlastně nedávno… I tak si můžeme uvědomit rychlost t doby.“

Za velkoformátovou fotografií běží opět film. Návštěvník se tam může posadit na sedačky z palet a polštářů a v klidu se zamyslet nad dílem Tomáše Svobody. Také tuto část výstavy budou všichni tři autoři až do jejího konce obnovovat.

Výstava „Jak si rozumět?“ potrvá až do 15. července 2017.

autor: hau
Spustit audio