Ústecký Dům umění zveřejňuje příběhy lidí ovlivněné epidemií koronaviru

19. leden 2021 14:39

Své příběhy spojené s pandemií koronaviru mohou lidé posílat do Domu umění v Ústí nad Labem. Galerie je postupně zveřejňuje a některé z nich ztvární různí umělci.

Lidé se ve své tvorbě nemusí nijak omezovat – jediným kritériem je to, jak pandemie a různá opatření ovlivnila jejich život. Své texty mohou posílat do galerie poštou, e-mailem, nebo je vhodit do schránky u Domu umění na Masarykově ulici.

Mluvčí galerie Jan Nový prozradil, že už přišlo kolem dvacítky příběhů. Některé z nich i zmínil.

„Například jeden handicapovaný člověk rozebírá ten svůj rok, poznamenaný koronavirem a životem v izolaci. Ten mi přišel celkem pěkný, ve výsledku ten příběh vyzněl hrozně pozitivně. Hodně se mi líbil příběh jedné studentky, která popisovala svůj sen, který měl několik fází. Bylo to takové pěkně surrealistické a pestré. V paměti mi utkvěl i další – ten jsme ani nemohli uveřejnit, protože byl dost urážlivý a nenávistný,“ popsal Nový.

Zaslané příběhy si zatím zájemci mohou přečíst na webu Domu umění. Některé z nich předá galerie italskému umělci Hannesi Eggerovi, který je pošle dalším umělcům – divadelníkům nebo hudebníkům, kteří se je pokusí ztvárnit nějakým uměleckým způsobem v domácích podmínkách a natočí je přitom na video. Tyto filmy pak poběží na obrazovce ve výloze Domu umění.

V současnosti tam lidé mohou vidět záznam performance Hannese Eggera, kterou v září udělal v Miláně právě na téma posunů fungování společnosti, která musela, a stále ještě musí, reagovat na pandemii.

Spustit audio

Související