Ústeckému kraji chybí peníze na platy v sociálních službách. Hrozí jejich omezování

15. duben 2019 13:30

Ústecký kraj má peníze na platy pracovníků v sociálních službách jen do září. Chybí zhruba 350 milionů korun, které chce kraj od státu. Podle hejtmanství by jinak hrozilo omezování služeb.

„Víc jak 50 % lidí nedostačuje na ten náš předpis. Péče, kterou dostávají, je bez ohledu na to, jestli nám doplácejí, nebo ne. Jenom náš zřizovatel a stát pomáhají, formou dotací. Z toho my kryjeme rozdíly v těch úhradách,“ konstatuje na úvod Vladimír Vopelka, ředitel Domova pro seniory v Litvínově.

Znamená to, že konkrétně sem posílá Ústecký kraj měsíčně doplatky na úhrady pro zhruba polovinu z asi 260 klientů domova.

Ústecký a Karlovarský kraj žádají vládu o přerozdělení peněz na sociální služby

„Tím, že máme největší počet vyloučených lokalit s největším počtem vyloučených osob, proto je opravdu ta potřeba finančních prostředků na sociální služby v našem kraji větší než v jiných krajích,“ vysvětluje vedoucí sociálního odboru Ústeckého kraje, Petra Lafková.

Ústecký kraj musí do září sehnat téměř 350 milionů korun, které potřebuje na platy pracovníků v sociálních službách. Vláda totiž namísto plánovaných 5 % zvýšila jejich mzdy o 7 %. Kraj ale nemá na takové navýšení peníze.

„Vláda rozhodla o navýšení finančních prostředků na platy, to jsme rádi. Na druhou stranu ale na to nepřišly peníze,“ říká náměstek hejtmana Ústeckého kraje, Martin Klika z ČSSD:

Úspory musí hledat i poskytovatelé sociálních služeb, tedy i domovy pro seniory. V Litvínově proto budou zaměstnanci zřejmě bez prémií a zastaven je i nákup potřeb.

Co reálně hrozí, popisuje náměstek hejtmana Martin Klika z ČSSD: „Do konce dubna se musí rozhodnout – aby ten stát řekl, a my abychom to stačili do konce června zrealizovat. Jestli to bude v druhé půlce roku, tak některé ty služby avizují, že na konci září nemají finanční prostředky. V tuhle chvíli se může stát, že v září některé ty služby mohou skončit.“

Podle asociace krajů České republiky chybí na financování sociálních služeb dohromady zhruba tři miliardy korun.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související