Ústecké transfuzní oddělení se snaží před prázdninami předzásobit krví od dárců

14. červen 2022 09:12

14. června je Světovým dnem dárců krve. Například na transfuzní oddělení ústecké Masarykovy nemocnice přijde každý měsíc darovat krev zhruba 1500 lidí, kteří tím pomůžou například pacientům při operacích. S nadcházejícím létem se teď snaží nemocnice krví předzásobit. Během prázdnin totiž klesá počet dárců až o třetinu.

„S kamarádkou jsme závodily, kdo se sem dostane dřív a já vyhrála – mám číslo 12. Je to asi můj 30. odběr,“ vysvětluje u stolečku na ústeckém transfuzním oddělení Martina Kárová ze sboru dobrovolných hasičů v Polepech na Litoměřicku.

Jak dodává Čestmír Malý, hasiči mezi sebou při darování krve často vyloženě závodí. Sám už má za darování zlatou Jánského plaketu. „Soutěžíme i u samotného odběru – tam se měří čas, za jak dlouho člověk dá tu plnou dávku krve a kdo z nás bude první.“

Podobné akce vítá primář ústeckého transfuzního oddělení Jiří Masopust. Během letních prázdnin totiž klesá počet dárců až o třetinu.

Dárci krve často v létě krev dočasně dávat nemohou – například kvůli exotické dovolené

„Lidé se například vracejí z dovolené v rizikových oblastech, a my je pak na určité období musíme vyřadit, je také sezóna klíšťat, takže pokud má někdo přisáté klíště, tak potom nemůže 28 dní darovat krev. Proto se může stát, že máme v těchto obdobích problém a musíme krev shánět u jiných transfúzních zařízení,“ vysvětluje Masopust.

Darované krve je přitom potřeba velké množství. Ve srovnání s rokem 2019 jí teď nemocnice v Ústeckém kraji potřebují zhruba o pětinu víc, a to kvůli obnovené operativě po pandemii koronaviru.

„Paradoxně byla v roce 2019 o 20 procent nižší spotřeba krve než v roce 2020 a 2021. Ten nárůst tady je – je to dáno i tím, že se v poslední době víc operuje. Máme tady také oddělení kardiochirurgie, která také zvýšila svou operativu – tím se také zvýšila spotřeba krve,“ dodává primář transfuzního oddělení Jiří Masopust.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související