Ústecké sdružení Stop tunelům chce odvolání ředitele Kulturního střediska Emila Vraspíra

24. leden 2012

Ředitel Kulturního střediska města Ústí nad Labem Emil Vraspír je trnem v oku občanské iniciativě „Stop tunelům". Ta vyzvala radní, aby ho odvolali. Svou výzvu její zástupci předali v úterý primátorovi Vítu Mandíkovi.

Iniciativa má několik argumentů k Vraspírovu odvolání. Několik z nich je už k výběrovému řízení - v komisi Ivan Dostál, bývalý dramaturg, ředitel Kulturního střediska. Komise prý také podrobněji nezdůvodnila své doporučení radním – to je podle zástupců iniciativy nedostatečné a neprůhledné.

Další výhrady se týkají koncepce, kterou Emil Vraspír do výběrového řízení předložil. Jsou v ní prý opsané části z podobných dokumentů z Plzně a Havířova. Jeho vlastní část, týkající se konkrétního pojetí kultury v Ústí nad Labem, označují za „velmi stručné záměry, které nebudí dojem dobrého plánu a už vůbec ne koncepce".

A co těmto nařčením říká sám Emil Vraspír? K „opisování" z dokumentů jiných měst řekl, že je samozřejmě zná a že se jimi inspiroval. Nevyloučil také, že mohl některé formulace nevědomky použít. Jenomže podle toho, co měla redaktorka Českého rozhlasu Sever k dispozici, by takto musel využít celé odstavce.

Práci výběrové komise pochopitelně hodnotit nechtěl, protože to mu nepřísluší. Primátor Ústí nad Labem Vít Mandík řekl, že bude o této záležitosti chtít diskutovat s radními. Nejbližší jednání je naplánované na devátý únor. A ČRo Sever bude u toho.

autor: hau
Spustit audio