Ústecké sdružení Stop tunelům bojuje proti velkoplošným reklamám ve městě

15. listopad 2012

Obří svítící billboard na rondelu na Bukově oslňuje řidiče a budí lidi v okolních bytech.

Velkoplošné reklamy jsou podle policie pro řidiče nebezpečné. A podle ústeckého sdružení Stop tunelům také často hyzdí město. Billboardy a další podobné reklamy povoluje stavební úřad. Komise pro územní plánování proto chystá nová pravidla.

O reklamách nejen na bukovském rondelu ve středu v podvečer diskutovalo několik obyvatel z okolí.

„Svítící LED obrazovky jsou nesmírně agresivní způsob reklamy. Jsou agresivní, ačkoli ta svítivost už byla snížena,“ popsal Jan Kvapil ze sdružení Stop tunelům nejnovější problém obyvatel v okolí rondelu. J

„Každý večer jakmile se trochu setmí musíme zatáhnout záclony. Usnout můžeme jedině otočení ke zdi, protože i přes záclony cítíte odraz toho billboardu,“ popsal Stanislav Randák co pro něj do dálky svítící obří obrazovka znamená. „Bliká to, jednou modře, jednou červeně. Působí to na psychiku,“ dodal.

Proti této obrazovce byla i dopravní policie. Stavební úřad její názor nezohlednil a podle tiskového odboru magistrátu neporušil žádné předpisy. Povolení má do jara příštího roku. Šéf okresní dopravní policie Karol Kočárek na setkání přiblížil, jak může obří reklama ovlivnit reakce řidičů.

„Pokud se řidič jedoucí padesátikilometrovou rychlostí podívá na reklamu byť na jednu vteřinu, ujede mezi tím 15 metrů. Pokud se to stane právě před přechodem, chodec skončí pod autem,“ vysvětlil policista.

Dokumentoval to na billboardu, který je na čtyřproudé silnici u nemocnice. Tam auta často srážela chodce na přechodech. Situace se zlepšila až po důsledném osvětlení těchto přechodů.

Na tom, že velkoplošné reklamy mohou být nebezpečné a v některých případech i ošklivé, se shodli členové komise pro územní plánování. Jeden z nich, architekt Jiří Němeček, proto začal s přípravou nových pravidel pro jejich povolování.

Na povoleném billboardu na ústeckém Bukově to ale už nic nezmění.

autor: hau
Spustit audio