Ústecké krematorium stále nemá novou kremační linku – provozovatel instalaci podmiňuje přípravnými pracemi od města

2. říjen 2019

Krematorium v Ústí nad Labem mělo dnes mít novou kremační linku a výměník tepla. Vyplývá to ze smlouvy s provozovatelem, firmou „Krematorium Ústí nad Labem“. Její majitel Jiří Šauer ale chce, aby město na své náklady zdemolovalo dvě nefunkční pece a opravilo spalinové cesty a komíny. Bez toho není podle něj možné nové zařízení nainstalovat.

Magistrát naopak trvá na napojení na stávající rozvody. Město bude podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO postupovat podle smlouvy.

„Pan Sauer bude muset dokladovat, zda splnil veškeré smluvní podmínky. Na základě toho vyhodnocení by pak měly následovat ty další kroky, takže určitě bude vyzván, aby nejpozději 3. října představil všechny ty věci, které ze smlouvy vyplývaly,“ shrnul Nedvědický.

Majitel firmy „Krematorium Ústí nad Labem“ Jiří Šauer ale od jara trvá na tom, že přípravné práce musí udělat město. Jde o zbourání dvou nefunkčních pecí a rekonstrukci spalinových cest včetně komínů. Bez toho není podle něj možné nové zařízení nainstalovat.

„Samozřejmě jsme dělali výběr dodavatelů a navštívili to tady osobně. Chtěli jsme znát specifika, přípravu na novou legislativu Evropské komise od roku 2023 tak, aby ta investice nepřišla vniveč tím, že by se sem dalo levné zařízení, které by pak muselo být odstaveno z provozu,“ vysvětlil Jiří Sauer.

Podle právníka magistrátu Miloše Studenovského měl ale provozovatel kromě případných stavebních úprav doložit i projekt tak, aby se vše stihlo v termínu.

Město bude postupovat podle smlouvy – v té jsou uložené sankce, pokud nebude nová linka instalovaná. Provozovatel zároveň podle ní nesmí dělat zásahy do majetku města.

Spustit audio

Související