Ústecké Činoherní studio uvede první premiéru letošní sezóny – inscenaci Já, Feuerbach

8. říjen 2021

Komorní inscenace Já, Feuerbach je první premiérou 50. sezóny Činoherního studia v Ústí nad Labem. Jubilejní sezóna je ve znamení návratů. V tomto případě se divadlo vrátí na místa, kde dříve působilo. Návraty mohou diváci očekávat i v osobách režiséra a představitele hlavní role.

„Tématem té hry je do určité míry divadlo samo – herectví jako fenomén v životě herce, ale vlastně i v životě lidí a herec, který usiluje o to, aby získal zpět své místo na světě – svou roli, kterou kdysi měl,“ přiblížila inscenaci dramaturgyně divadla Tereza Marečková.

Představitel hlavní role, Ivan Řezáč v ústeckém Činoherním studiu působil v 80. letech.

Režisér David Czesany tu byl od roku 1995 do roku 2004. Ke svému návratu po zkoušce řekl: „Sice jsem se vrátil na stejné místo, ale lidí, kteří tu byli, když jsem tady byl, je vlastně jen pár, takže ty pocity jsou jiné, což je také prima. V té inscenaci jsou smutné i veselé momenty, jako v životě. Je to tak nějak o lidech – mám vlastně radost, když na divadle vidím, že se mě to nějak dotkne. Když je to třeba laciná komedie, tak mám depresi já,“ shrnul.

Představení se bude hrát na místech v Ústí nad Labem, kde dřív Činoherní studio púsobilo

Premiéra i další dvě reprízy budou v Salonu Dittrich – bývalém Divadle hudby, kde v roce 1972 Činoherní studio začínalo.

Do konce roku diváci uvidí inscenaci Já Feuerbach také ve veřejném sále Hraničář, v Národním domě a v Severočeském divadle. Všude tam divadlo ve své 50leté historii hrálo.

„Šlo nám tak o to, projít symbolicky ty prostory a tak vlastně i to město, a zpřítomnit tak toto jubileum, které, si myslím, má smysl oslavovat a nějak se k němu v celém tom městě vracet,“ vysvětlil umělecký šéf Činoherního studia David Šiktanc.

Spustit audio

Související