Ústecké Činoherní studio uvede další premiéru – morbidní komedii Pan Kolpert

22. únor 2019 08:00

Situační a morbidní komedie. Tak Činoherní studio v Ústí nad Labem charakterizuje hru „Pan Kolpert“ německého dramatika Davida Gieselmanna. Inscenace ale podle tvůrců zároveň nabízí několik témat k zamyšlení. Zkrátka, jak bývá v ústeckém Činoherním studiu zvykem, ani od komedie nemůžou diváci očekávat jen humor.

Dva páry třicátníků spolu mají strávit společný večer. Námět pro spoustu legračních, dramatických nebo nudných situací.

„Tahle hra, to není jen moc pěkně napsaná komedie. Současně koketuje i s takovým absurdním dramatem, takže se s tím dá pěkně pracovat a je to výzva,“ vysvětlil dramaturg Karel František Tománek, proč právě tuto hru ústecká činohra zařadila do svého repertoáru.

„Je to velmi dobře napsaná komedie, ale dějí se v ní věci, které ten žánr popírají nebo ho posouvají někam jinam, trochu dál,“ doplnil režisér David Šiktanc.

Novou posilou hereckého souboru je Zuzana Truplová, která do Ústí přišla z ostravské Komorní scény Aréna. Jaké jsou začátky s komedií? „No, veselé to bylo, ale je to strašně těžký. Je to asi nejtěžší věc, co jsem kdy zkoušela,“ konstatuje.

Jak už jsou diváci u Činoherního studia zvyklí, ani v tomto případě není komedie samoúčelná.

„Když to Gieselmann psal, tak tím reagoval na 90. léta v Berlíně. To byla doba takového boomu, kdy se poměrně dobře žilo, velmi snadno se obstarávaly všechny věci a ten stimul, proč to člověk dělá, se jakoby vytrácel. On to, velmi šikovně, v té hře pojal jako komedii, přitom to téma je nesmírně mrazivé a současné,“ popsal dramaturg Karel František Tománek.

Premiéra se koná už dnes od 19:00. Reprízy „Pana Kolperta“ uvede Činoherní studio 24. a 28. února.

Spustit audio

Související