Ústecké Činoherní studio uvede 25. května odloženou premiéru antického dramatu Antigona

24. květen 2020 16:21

Kvůli omezenému počtu diváků uvede Činoherní studio 2 premiéry, a to 25. května a 26. května a také 2 reprízy.

V antickém dramatu Antigona jde o příběh Oidipovy dcery, která se i přes zákaz vládce města rozhodne pohřbít tělo svého bratra. I tím více než dva tisíce let starý Sofoklův příběh o boji mezi mocí a bezmocí a o střetu generací podle dramaturga a ředitele Činoherního studia Jiřího Trnky zapadá do tématu letošní sezóny, kterým je nerovnost.

„Nerovnost mezi vládcem a jeho podanými, mezi tím, kdo má moc, sílu, a mezitím, kdo má poslouchat… Myslím, že to naprosto do toho zapadá,“ říká Jiří Trnka

Z představení antické hry Antigona v Činoherním studiu v Ústí nad Labem

Představitelka Antigony Andrea Berecková věří, že i v současnosti má smysl bojovat za svá práva i pravdu a že takoví lidé ještě žijí.

„Třeba my jsme se hodně nechali inspirovat Gretou Thunberg, která je taky hodně radikální, protože Antigona je radikální, stejně jako Kreon, vlastně v tom to je, že ty dvě pravdy a ega se střetnou, tam neexistuje kompromis,“ vysvětluje Andrea Berecková.

„Myslím, že to hodně souvisí i s věkem, kdy to člověku třeba nedochází. Myslím si, že když ona často mluví o té smrti a že chce umřít za nějakou svoji pravdu a nějakou vizi toho světa, tak jí nedochází ty důsledky,“ míní Andrea Berecková.

Z představení antické hry Antigona v Činoherním studiu v Ústí nad Labem

Kvůli koronavirové krizi soubor inscenaci zkoušel natřikrát. Původně se podle představitelky Antigony Andrey Bereckové počítalo i s uvedením premiéry na internetu.

„To se pak zase zrušilo, takže člověk se pořád tak nějak vnitřně udržoval v nějakém napětí a připravoval se na to, že se to může kdykoli uvést,“ líčí Andrea Berecková. „Ale myslím, že se nám to nakonec povedlo,“ dodává.

 

Spustit audio