Ústecké Činoherní studio chystá na novou sezónu šest velkých premiér

13. září 2017

Koncerty a vernisáží obrazů Filipa Černého zahájí v pátek (15. 9.) ústecké Činoherní studio novou sezónu. Přichystalo na ni šest velkých premiér a tři premiéry scénického čtení. Nová sezóna bude podle mluvčího divadla Petra Kuneše ve znamení ztrát a nálezů.

„Ztráty a nálezy nejsou pouze bezduchým mottem 46. sezóny, je to vlastně leitmotiv, který protíná všechny naše letošní premiéry. Postavy se v příbězích potýkají se ztrátami svých nejbližších, se ztrátami hodnot, životních priorit, jistot, nadějí či se ztrátami vlastních osobností, ale mnohé zase najdou, ať už je to nový život, noví nejbližší nebo nové cesty z uzavřených a deformovaných společností,“ uvedla dramaturgyně divadla Dagmar Haladová.

Prvním titulem sezony bude hra „Život je krásnej“ dramaturga Karla Františka Tománka, který ji bude rovněž režírovat. „Jak titul napovídá, půjde o příběh krásných lidí, kteří žijí krásné životy. Někdy se jim ale stane, že tento pocit nemají,“ doplnil Kuneš. Premiéra je plánovaná na 16. říjen.

Další dvě premiéry plánuje divadlo na prosinec. 9. prosince uvede první českou divadelní adaptaci stejnojmenné knihy „Děkujeme, že kouříte“. Režie se ujme ředitel divadla Jiří Trnka. Pouze pro vánoční čas divadlo nasadí titul „Vánoční hra aneb O tom slavném narození“.

V roce 2018 bude první premiérou adaptace slavného sci-fi románu „451 stupňů Fahrenheita“ Raye Bradburyho. Divadlo jej uvede v únoru. Na duben pak chystá hru „Pazour“ britského dramatika Howarda Barkera.

Sezonu zakončí mimo divadelní jeviště na neobvyklém a nedivadelním místě v Ústí nad Labem, jak má divadlo v posledních letech ve zvyku. Půjde o titul „Ticho po pěšině“. Mimo to se bude divadlo už druhým rokem podílet na scénických čteních projektu Překročit hranice.

Na příští léto chystá Činoherní studio další premiéru hry Williama Shakespeara. Tentokrát to bude tragédie o osudech misantropického Athéňana „Timon Athénský" v režii Filipa Nuckolse.

autor: hau | zdroj: ČTK
Spustit audio