Ústecká zoo se raduje z odchovu surikat, lenochoda i tamarínů

6. září 2021

Ústecká zoologická zahrada se raduje z odchovu několika mláďat. Koncem července přišla na svět dvě mláďata surikat. Druhý úspěšný odchov proběhl u lenochodů dvouprstých, kde se 13. srpna narodilo jedno mládě. Prozatím posledními narozenými mláďaty v zoo jsou pak dvojčata tamarínů bělohubých.

„K narození došlo v bezpečí vyhloubené nory ve venkovním výběhu již 26. července, ovšem malé surikaty opustily úkryt až v posledních týdnech,“ doplnil tiskový mluvčí zoo Matěj Kynšt.

Lenochod dvouprstý

Matkou mladého lenochoda je sedmiletá samice Asombro a stejně starý samec Ole. Lenochodi se v ústecké zoo rozmnožují pravidelně již od roku 2001, proto další úspěšný odchov není překvapením. Tato prazvláštní zvířata z řádu chudozubých obývají lesy Střední a Jižní Ameriky, kde se pohybují převážně ve stromových patrech,“ doplňuje Kynšt.

Prozatím posledními přírůstky v podobě mláďat jsou dvojčata u tamarínů bělohubých. Ta přišla na svět 16. srpna v pavilonu exotária.

Tamarín bělohubý

„Rodiče malých tamarínů nejsou v péči o mladé žádnými nováčky – v minulosti již úspěšně odchovali několik potomků. Ve většině případů se rodí dvojčata, která jsou v péči otce a matka je přebírá pouze na kojení,“ dodal Kynšt.

zdroj: Zoo Ústí nad Labem
Spustit audio

Související