Ústecká ZOO se opět připojila ke kampani na ochranu zvířat v jihovýchodní Asii

31. srpen 2012

Ústecká zoologická zahrada se i letos připojila ke kampani na ochranu ohrožených zvířat, kterou pořádá Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií. Tentokrát se zaměřuje na druhy v jihovýchodní Asii.

„Smyslem kampaně je podat návštěvníkům zoologických zahrad informaci o tom, co se v té jihovýchodní Asii děje a možná i nějakým malým způsobem jak my to můžeme ovlivnit.“ vysvětluje Věra Vrabcová z ústecké zoologické zahrady..

Pomoci s ochranou zvířat v jihovýchodní Asii totiž můžeme i z Evropy. Tropický prales, životní prostor tamních zvířat, totiž mizí na úkor palmových plantáží.

„Padesát procent výrobků, když půjdete dnes do supermarketu, tak ten palmový olej obsahuje... Kdo na tom nejvíce vydělává, to jsou ty velké korporace. Domorodí obyvatelé na to doplácejí tím, že jsou jim, často nelegálně, zabírána ta jejich tradiční políčka.“ pokračuje Věra Vrabcová.

Některá ohrožená zvířata můžete spatřit i v Ústecké zoologické zahradě. Jedním z nich je i Gibon bělolící - černá, nebo stříbrná opice, která se po výběhu pohybuje typickým houpáním.

Se zoologickou zahradou každý poslední den v měsíci soutěžíme. Během dopoledne uslyšíte čtyři nápovědy, ze kterých byste měli odvodit, o jakém zvířeti se mluví. (Pokud budete vědět, zašlete SMS s názvem zvířete na 907 77 06 a jako první napište slovo soutěž) Vyhrát můžete krásnou fotografickou publikaci a drobné dárky od ZOO Ústí nad Labem.

autor: Jiří Zeman
Spustit audio