Ústecká záchranná služba převzala devět nových sanitek pro výjezdy po celém kraji

22. prosinec 2020 17:04

Krajští záchranáři dnes v Ústí nad Labem převzali nové sanitky za víc než 30 milionů korun. Celkem dostali 9 aut, která budou vyjíždět za pacienty po celém kraji. Krajská záchranná služba má přes 110 sanitních vozů, jejich část se každoročně obnovuje.

Na tři z devíti nových vozů dostali záchranáři dotaci. Celkově vyšel nákup na víc než 30 milionů korun a zhruba stejný počet by mohla krajská záchranná služba pořídit i v příštím roce.

„My se snažíme, aby Ústecký kraj dotoval nákup sanitních vozů ve výši 14 milionů korun, to je náš návrh rozpočtu, přičemž ale platí, že záchranná služba disponuje ještě odpisy, takže bychom se měli dostat minimálně na těch osm vozidel pro příští rok,“ zmínil vedoucí krajského odboru zdravotnictví Petr Severa.

S investicemi do zdravotnické techniky počítá i nové vedení kraje. Vedle nových výjezdových aut se mají z dotací postavit i urgentní příjmy.

„V roce 2021 se spouštějí dotace v rámci Evropské unie – REACT-EU, IROP, a tak dále. Na ten REACT-EU hodně cílíme, hodně v něj věříme – chceme z něj vybudovat urgentní příjmy, a to v každém okrese jeden. Chceme být na to připraveni, protože je tam velká alokace,“ doplnil při předání nových vozů krajský radní pro zdravotnictví Radim Laibl z hnutí ANO.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související