Ústecká rodina pozvala na nedělní oběd své ukrajinské sousedy

27. listopad 2016

Dobrou chuť si popřáli cizojazyčně. A to v rámci projektu Rodina od vedle.

Jeho cílem je bořit hranice mezi migranty a Čechy, kteří žijí na stejném místě, seznámit a spojovat lidi.Ústecká rodina ze Skřivánku byla dnes jednou z padesáti českých rodin, které hostily cizince žijící v Česku.


„Hrozně mě nadchlo, že se můžeme poznat s nějakými cizinci, s jinou kulturou a probrat, co se děje v našich zemích a jak se nám to líbí,“ popisuje Kateřina Licková, co ji na projektu zaujalo.

Jak se řekne ukrajinsky dobrou chuť a na zdraví?


Dobrou chuť si v jednu hodinu popřála Kateřina Licková z ústeckého Skřivánku s ukrajinskou rodinou. Na oběd s sebou vzala i ročního synka.


„Přihlásit se byl nápad manželky,“ říká pan Roman, který se svou manželkou Alenou žije v Česku už devět let. „Zdá se je to dlouho, ale jsme stále malá rodina a žijeme mezi Čechy sami,“ doplňuje ho paní Alena.

Hostitelka se pochlubila svou veganskou kuchyní


Hostitelka je veganka a k obědu společně se všemi ženami v rodině připravila liškovou polévku z hub z Ukrajiny, fazolové karbanátky, pečenou zeleninu, saláty a jako dezert štrúdl. „Také jsem se tři roky snažil nejíst maso,“ přiznává se u večeře pan Roman, „ale manželka mě přesvědčila, abych to opustil,“ usmívá se.


U stolu se povídalo o politice, o odlišnostech přírody v Čechách a na Ukrajině anebo o rozdílech mezi Čechy a Moravany a Rusy a Ukrajinci.


Nevšední setkání českých a migrantských rodin se konalo v celé České republice po třinácté. Za dobu trvání projektu Rodina odvedle společně poobědvalo zhruba 1 300 rodin z Čech a cizinců.

Projekt pořádá organizace Slovo 21.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio