Ústecká knihovna ročně půjčí 3/4 milionu knih. Nejžádanější jsou kuchařky a červená knihovna

11. únor 2015

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem letos slaví 70 let od svého založení. Za tu dobu přibylo čtenářů i služeb, které knihovna poskytuje. Loni třeba půjčila přes tři čtvrtě milionu knih a dokumentů, lidé si také můžou půjčovat knihy v elektronické podobě.

Žebříček nejpůjčovanějších titulů v tištěné i elektronické podobě vede série "50 odstínů šedi". Oblíbené jsou i "Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel" a "Analfabetka" od švédského spisovatele Jonase Jonassona, z českých autorů pak knihy od Michala Viewegha nebo Báry Nesvadbové.

Knihovna neslouží jen zábavě, ale i vzdělání - z odborných knih si lidé nejčastěji půjčují kuchařky nebo příručky pro zahrádkáře.

Podle statistik měla loni knihovna téměř 11 000 čtenářů. Oproti jiným knihovnám registruje ta ústecká stoupající počet dětských čtenářů. Podle ředitele knihovny Aleše Brožka je to především zásluha šikovných knihovnic.

„Jsou velice nápadité, přicházejí s řadou dobrých myšlenek. Jedna z nich umí hrát na hudební nástroj, druhá umí malovat, třetí je velice dobrý organizátor. Takže děti se tu cítí dobře, řeknou svým kamarádům a přichází jich stále víc a víc.“

Maskot Severočeské vědecké knihovny v Ústí nad Labem

A jaké akce mají děti nejraději? „Velice oblíbená akce je "Čte táta netáta", kdy jednou měsíčně přijde nějaký tatínek a ukazuje, jak čte svým dětem, čili předčítá z různých svých oblíbených knih. Další akce je ta, kdy zveme spisovatele - autory dětských knih, se kterými malí čtenáři můžou strávit třeba celé odpoledne,“ odpovídá Aleš Brožek

A jak ústecká knihovna oslaví svoje sedmdesátiny? Sstejně staří čtenáři nemusejí letos platit registrační poplatek, na pobočkách mohou lidé nahlédnout do zákulisí při dnech otevřených dveří a po celý rok na návštěvníky čekají různé akce.

V květnu například proběhne setkání s autory z Klubu severočeských spisovatelů, při kterém autoři přečtou ukázky ze svých nejnovějších děl nebo rukopisů, v létě zas vyrazí knihy za čtenáři na koupaliště do Brné.

„Samozřejmě vyberu ty nejhezčí dívky. Budou v plavkách nabízet návštěvníkům v plavkách knížky pro pobavení. Myslím si, že knížka, plavání, slunce, léto patří určitě k sobě. Půjde o detektivky a lehčí literaturu. Nebudeme ani chtít, aby nám to úplně vraceli, protože to bude třeba mokřejší, ale i to oželíme, protože na to budeme připraveni,“ vysvětluje náměstek ředitele Miroslav Bünter.

V souvislosti s oslavami 70 let knihovny bychom neměli zapomenout na nového maskota, prvního v historii knihovny. Jde o dřevěnou loutku knihovníka. Zajímavý je třeba tím, že má v břiše malinké knížky s prázdnými listy, do kterých budou moci čtenáři volně psát.

autor: hau
Spustit audio