Ústecká knihovna nabízí návštěvníkům přehlídku knižních rarit

30. září 2013

Své poklady dnes (30.9.) ukáže Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem. Knihovnice Zdenka Andree vybrala zhruba 50 zajímavých knih. Je mezi nimi třeba knížka velká jako pětileté dítě nebo kniha, která se vejde do krabičky od sirek.

„Konkrétně ta největší měří metr na výšku a v kontrastu s tím tu máme nejmenší knížku, která měří 2,5 x 3,2 cm - tu si můžou i přečíst. Na tu nejmenší knížku ale možná budeme potřebovat i lupu, ne? Není na ni potřeba lupa. Je vytištěna tak, že ten, kdo skutečně nemá špatný zrak, tak ji přečtou. Co je to za titul? Je to knížka o lidských právech v EU, je to takový spíš suvenýr...“ vysvětluje knihovnice.

Zdenka Andree ale vybrala další knihovnická "NEJ" - třeba nejstarší knihy ze 16. století, nejkrásnější bibliofilie i faksimile prastarých rukopisů a tisků.

„Knížky se půjčují pouze prezenčně ve studovně. Pravda je, že k těm nejstarším je potřeba mít nějaký důvod. Konkrétně třeba Mattioliho herbář je možné si půjčit v jiné podobě, než v té úplně nejstarší,“ dodává Andree.

Vidět knihovnické skvosty i s komentářem Zdenky Andree můžete 30. září v 16:00 ve vědecké části knihovny v ulici velká hradební. Další možnost budete mít ve středu 2. října.

autor: hau
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.