Ústečané se mohou seznámit s návrhy na rozdělení 5 milionů z rozpočtu města. Je mezi nimi i vyhlídka na Mariánské skále

31. červenec 2019 09:45

O 5 milionech korun z rozpočtu města Ústí nad Labem letos poprvé rozhodují obyvatelé. Dnes od 16 hodin se mohou Ústečané seznámit se záměry, které prošly hodnocením.

Z 21 návrhů jich veřejným elektronickým hlasováním a připomínkováním obvodů prošlo 11. Nejvíc kladných bodů v anketě získala vyhlídka na Mariánské skále.

Jednou z podmínek byl finanční limit 350 tisíc korun na jeden návrh. To ale vyhlídka na Mariánské skále podle náměstka primátora Pavla Tošovského z ODS nesplnila.

Vyhlídka na Mariánské skále zřejmě bude. Ne ale z peněz participativního rozpočtu

„Ta vyhlídka bude mnohem dražší. Mohli bychom sice ten projekt škrtnout, ale tak to dělat nechceme. Spíše se kloníme k tomu, aby se ty peníze daly do nějaké studie nebo projektové dokumentace. Samotnou vyhlídku bychom pak mohli realizovat z vlastních peněz, nebo případně z dotace,“ vysvětlil Tošovský.

Názor obvodů na záměry zjišťoval magistrát po elektronickém hlasování. Radnice s některými z různých důvodů nesouhlasily.

Ústí nad Labem - Park Republiky

Místostarostka centrálního obvodu Marie Jakubcová za Ústecké fórum občanů uvedla příklad parku nad kulturním domem.

„Park Republiky jsme pojali jako klidovou zónu. V jednom z projektů bylo navrženo, aby tam bylo dětské hřiště, ale to, si myslíme, s tou klidovou zónou nekoresponduje. Magistrát se, dle mého úsudku, před oznámením podpory těch projektů, domluvit dřív s úřady městského obvodu. Ještě před elektronickým hlasováním,“ konstatovala Jakubcová.

Konečný seznam návrhů veřejnosti na utracení 5 milionů budou radní schvalovat na nejbližším jednání co nejdříve po veřejném projednání. Náměstek Tošovský připravuje pro příští rok úpravu hodnocení návrhů obyvatel tak, aby se celý proces zrychlil.

Spustit audio

Související