Ústavní soud zrušil 'sedací vyhlášky'. Sedět ve městě na zídkách se smí

14. červenec 2017

Vyhlášky Varnsdorfu a Litvínova, které zakazovaly sezení na zídkách a jiných místech, která nejsou k sezení určená, ústavní soud zrušil. Sezení samo o sobě nenarušuje veřejný pořádek.

Ústavní soud vyhověl návrhu veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové o zrušení některých částí vyhlášek severočeských měst Litvínova a Varnsdorfu.

Vyhlášky se týkají zákazu vysedávání na zídkách a obrubnících. Lidé tam smí na veřejných prostranstvích sedět jen na lavičkách. Deklarovaným cílem vyhlášek je udržování veřejného pořádku, zlepšení vzhledu měst a ochrana veřejné zeleně.

Podle ombudsmanky ale porušují svobodu pohybu a jsou protiústavní. Omezují podle ní venkovní aktivity.

Soud uvedl, že zakázané sezení nemůže být samo o sobě místní záležitostí, která může veřejný pořádek narušit. „K tomu by bylo potřeba dalšího kvalifikovaného jednání," uvedl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.

Okleštění práv a svobod

„Zavádět obecný přestupek toho, že se někdo někam posadí, podle našeho názoru oklešťuje práva a svobody nás všech,“ popsal už dřív Českému rozhlasu David Slováček z kanceláře ombudsmanky Šabatové.

Lidé nesmí bez případného souhlasu vlastníka posedávat třeba na schodech, palisádách, obrubnících nebo zídkách. Podobné vyhlášky mají také v řadě dalších, většinou severočeských měst - například v Duchcově, Krupce, Bílině či Rotavě.

Podle názoru Šabatové není sezení na veřejném prostranství mimo lavičky samo o sobě činností, která by mohla narušit veřejný pořádek nebo být v rozporu s dobrými mravy.

Veřejná ochránkyně práv se také domnívá, že obě města vydáním vyhlášky překročila své kompetence. Verdikt Ústavního soudu by měl podle ombudsmanky sloužit jako precedens, který by pak ostatní města měla respektovat, a příslušné vyhlášky zrušit.

Vyhláška pro romské čtvrti?

Varnsdorfský starosta Stanislav Horáček z hnutí ANO Stanislava Horáčka nevidí důvod, proč by měl Ústavní soud návrhu ombudsmanky vyhovět. „Tam není žádné omezení svobody, pohybu. Všechna města, která tohle mají, to mají odsouhlasené od ministerstva vnitra,“ řekl dříve starosta Českému rozhlasu.

Vyhláška platí už několik let třeba taky v Postoloprtech na Lounsku. Podle některých kritiků se týká hlavně těch čtvrtí, kde žijí především Romové.

Radní argumentují tím, že chtějí s pomocí této vyhlášky zajistit větší klid a bezpečnost, tam, kde se v minulosti dařilo jen obtížně udržet pořádek.

Jak Litvínov na Mostecku, tak Varnsdorf na Děčínsku si vyhlášku, která zakazuje posedávat na schodech nebo zídkách, pochvalují. Od konce loňského roku platí vyhláška také v Mostě, kde jí letos na jaře zastupitelé ještě rozšířili na další místa.

Města budou muset po výroku Ústavního soudu vyhlášky změnit.

autoři: tch , Tomáš Kremr
Spustit audio