Umíte správně zalévat? Přečtěte si 4 tipy, jak rostlinám vodou neublížit

4. červenec 2022

„Zalévání se zdá být jako jednoduchá záležitost, ale bývala to jedna z nejtěžších prací, jak naučit učně správně zalévat,“ říká zahradník František Hlubocký. Ideální voda po zalévání by měla být také odstátá. „Když není, tak se nedá nic dělat. Ale proto je lepší zalévat navečer, když zapadá slunce a rostlina není přehřátá. Studenou vodou by pak došlo doslova k šoku.“

Důležitá je také technika zavlažování, zaléváme vždy spodem. „Není dobré, hlavně rajčata a okurky, bryndat jako hasič po všech listech, ale spodem a po zemi. A lepší zalít jedou za dva, nebo tři dny a tak, aby rostlina doslova stála ve vodě, aby se voda prosákla ke kořenům. Jak voda prosákne do větších hloubek, tak tu rostlinu nutíme udělat si delší, hlubší kořeny a když jedeme na dovolenou, tak ať si tu vodu v hloubce najde sama,“ říká František Hlubocký.

Kdy zalévat

„Jak u záhonů, tak u květináčů to poznáme rýpnutím do země. Když je do hloubky půl centimetru povrch země suchý, tak je správný čas začít zalévat,“ radí František Hlubocký.

zalévání, zálivka

U okenních truhlíků a okrasných květináčů ale pozor na množství vody. „Říkáme si, je teplo, má žízeň. Každá rostlina je ale od přírody vybavená spíš na to, přežít kratší období sucha. Přelití je škodlivější. Když začnou hnít kořeny, to už je nejlepší lék jít ke kompostu a dojít pro novou rostlinu k zahradníkovi,“ dodává František Hlubocký.

Jak správně zalévat?

  1. Zalévejte večer, ne v horku, aby rostlina nedostala teplotní šok.
  2. Zalévejte spodem, nekropte rostliny na listy.
  3. Nepřelévejte. Rostlina přežije spíš krátké sucho než přemokření.
  4. Kdy zalévat? Píchněte prstem do zeminy. Když je suchá, je čas na vodu.

Jednoduché pítko pro ptáky a hmyz

Protože vodu v horkých letních dnech nepotřebují jen rostliny, ale také živočichové. „Na to vám postačí velký talíř, nebo miska pod květináč, které dáte na nějaký pařez. Do misky dáte vodu, a ideálně ještě nějaký kámen, nebo dlaždici, aby to nemohl převrátit vítr. Ptáci si sednou na okraj a na tu dlaždici pak dosedají motýli, včely a hmyz tam chodí pít. Je dobře, když na to místo vidíte, je to moc hezký pohled. A když se na to díváte, tak si taky můžete sednout pod keřík a udělat si napáječku, třeba z lahve,“ říká se smíchem František Hlubocký.

A jak ekologicky bojovat se slimáky? Povolejte ježky a ropuchy. Poslechnete si celou Radioporadnu s Františkem Hlubockým.

Spustit audio

Související