Umělci v centru Prahy varovali voliče před komunisty. Reakce politiků se různí

21. říjen 2013

Na pražském Staroměstském náměstí zazněla série koncertů Nikagda nězabuděm / Jde se volit. Akci, která chtěla upozornit na nebezpečí návratu komunistů k moci, svolal zpěvák David Koller. Svůj názor vyjádřily například skupiny Lucie nebo Chinaski. Akci podpořily i další osobnosti jako moderátor Jan Kraus nebo miliardář Karel Janeček.

Organizátoři koncertu chtěli přilákat k volbám co nejvíce lidí. Zároveň upozornili na rostoucí politický vliv komunistů, který znepokojuje i spoluorganizátora akce Pavla Eichlera.

„Proto tenhle koncert – a nejen tenhle koncert – organizujeme. Je na to nabalena řada dalších aktivit. My mladým lidem opravdu neříkáme, koho mají volit. Ať jdou volit. A tímhle koncertem jim vzkazujeme, co je blízké nám nebo kapelám, které tady vystupují. To znamená, nejsou to samozřejmě komunisté a bývalí bolševici,“ vysvětlil.

Většinu přihlížejících tvořili mladí lidé. Část z nich přiznala, že spíše než poselství akce je zajímá vystoupení skupiny Lucie.

Reakce pravicových a levicových politiků na koncert na Staroměstském náměstí se různí. Podle místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše jde o prvoplánovou agitku ve prospěch politické pravice, která nebude mít velký dopad na levicové voliče.

„Já si umělce rád poslechnu, některé z těch zpěváků mám docela rád, ale jejich politický názor nemusí být pro lidi příliš relevantní. Bojují minulé války, místo aby se zaměřili na to, co trápí lidi dneska,“ uvedl.

Jen krátce před volbami

Senátor za ČSSD Marcel Chládek zastává názor, že lidé by se měli posuzovat spíše podle toho, co dělají teď, ne podle své minulosti:

„Já si myslím, že už by se mělo přestat strašit téměř 25 let po roce 1989 komunisty, protože za tu dobu jsme viděli daleko víc nebezpečí. Nepřikládal bych váhu tomu, že se udělá demonstrace proti komunistům a očerníme někoho, že kdo byl ve straně, tak ten je špatný, a kdo nebyl, třeba i kvůli věku, tak že ten je dobrý.“

Podle lídra SPOZ v Olomouckém kraji Radka Augustina má každý právo svolávat koncerty na podporu kohokoliv, nebo proti němu. Považuje za zcela běžné, že to umělci dělají. „Samozřejmě s tímto názorem skupiny Lucie nesouhlasím, ale to neznamená, že přestanu poslouchat jejich písničky,“ dodal.

Pravicové strany se shodují, že každý občan má právo vyjádřit svůj názor, a to i těsně před volbami. Líbí se jim, že jde o veřejné vystoupení, za které se umělci nestydí.

autoři: jac , krw , jbe
Spustit audio