Umělci a architekti se snaží vylepšit prostor mezi panelovými domy na ústecké Masarykově ulici

3. srpen 2020 15:37

Pěší zóna v Masarykově ulici v Ústí nad Labem rozhodně k procházkám a nákupům neláká. Prostor jakoby v patře nad ulicí mezi panelovými domy je zanedbaný, válejí se tam odpadky a některé obchody jsou prázdné. Změnit to chce Dům umění Ústí nad Labem zapojením umělců, architektů i majitelů a obyvatel.

„Mohlo by tu být víc laviček. Jsou tu jen dvě, o ty se často hádáme,“ popisuje jedna z žen, které zde bydlí. „Mohly by tu být hezčí záhony a uklizený ten nepořádek, co tu je – je to taková džungle,“ pokračuje druhá. „A pod tou džunglí jsou krysy,“ doplňuje ji třetí.

Na problém zalévání obřích květníků se zaměřilo umělecké trio Jan Hrubeš, Vojtěch Novák a Štefan Pecko. Vymysleli ryze praktické řešení.

„Přes celý ten parter prochází osa kanálu – těch svodů, které ústí do podzemního prostoru pod námi. Náš plán je tedy vybudovat rezervoár, kam se bude svádět voda, a následně dát pumpu někam do té střední části, mezi to největší množství truhlíků – to je teď ve fázi projektu, který je ale už na realizovatelné úrovni. Už se dostáváme do komunikace s městem, které, to vypadá, je tomu celkem nakloněno. Teoreticky bychom to mohli do podzimu zrealizovat,“ přiblížil Jan Hrubeš.

Adéla Biermbaumer na své látky otiskla život místních dětí i nápisy z obchodů

Právě probudit zájem o změnu je cílem Domu umění, které v parteru dočasně sídlí.

„Začít vlastně aktivní formou dávat dohromady osobnosti a skupiny, které to město obývají, a zároveň ty, kteří o něm rozhodují a to město spravují,“ vysvětlila kurátorka Martina Johnová.

Projekt má kromě praktické i uměleckou část, v parteru jsou různá světelná nebo výtvarná díla.

Spustit audio

Související