Ultramaraton je paradoxně bezpečnější než maraton, říká vytrvalec Jan Adamec

Když už vám nestačí pouhých 42 kilometrů při maratonu, zvolíte si jinou cestu. Tak jako ultramaratonec Jan Adamec, pořadatel 100kilometrového ultramaratonu LUM v Libouchci.

Oproti maratonu je ultramaraton podle Jana Adamce paradoxně o dost snazší a hlavně bezpečnější – neběžíte totiž na rychlost, ale na vytrvalost.

Když chce člověk absolvovat ultramaraton, není podle Jana Adamce zapotřebí až tak velká příprava. „Máme jednoho závodníka, který přes rok netrénuje vůbec. Přesto zvládne ten závod dokončit za dvacet, dvaadvacet hodin,” konstatuje.

Podle jeho slov je ale adekvátní příprava, pokud chcete závodit a bojovat s časem a ostatními závodníky, přibližně 12 hodin týdně. To stačí na to, abyste závod v pohodě zvládli.

Ultramaratony jsou v Česku poměrně novým trendem, v zahraničí se už ale takto běhá mnoho let.

„Ještě před 10 či 15 lety u nás moc ultramaratonů nebylo. Dnes už se ale dá říct, že každý víkend se pořádá minimálně jedna akce, která by se dala klasifikovat jako ultramaraton,” říká Jan Adamec.

Neběžcům by se mohlo zdát, že 100kilometrová vzdálenost je nedosažitelná meta pro normálního člověka. Podle Adamce si ale lidské tělo může zvyknout na vytrvalostní sport, a pokud má dostatek výživy, neunaví se – může pak fungovat „až do padnutí”.

„Naše fyziologie a anatomie nám nahrává. Protože málokteré zvíře dokáže ovládat termoregulaci skrz pot a kůži. A asi žádné zvíře neumí přesvědčit hlavu o tom, aby vytrvalo tak, jako právě člověk,“ vysvětluje ultramaratonec.

Jan Adamec není pouhým závodníkem. Před sedmi lety se rozhodl uspořádat ultramaraton v Libouchci. Závodníci v rámci něj běhají po třech pohořích: Krušných horách, Labských pískovcích a Českém středohoří.

Běžci si mohou vybrat ze tří tras – o délce 25, 50 a 100 kilometrů. „Ti, kteří se rozhodnou pro nejdelší trasu, běží nejdříve do Českého středohoří – na Erbenovu vyhlídku, která je v Ústí nad Labem, pak se vrátí přes Blansko a Javorský vrch zpět do Libouchce, kde se občerství a vydají se na druhou část trasy, která vede na Komáří vížku. Pak se vrátí opět do Libouchce a nakonec je čeká výběh na Děčínský sněžník. Poté se naposledy vrátí do Libouchce, kde je cíl závodu,” uzavírá ultramaratonec Jan Adamec.

Spustit audio

Související