Ukrajinské matky dostaly v Česku děti do bezpečí, teď na ně začíná doléhat nejistota a bezmoc

3. červen 2022 10:24

V České republice zůstává podle ministerstva vnitra kolem 300 000 uprchlíků z Ukrajiny. Jsou už v bezpečí. Přesto ale často potřebují psychologickou pomoc.

Je to i příklad Anny z Charkova. Loni se na dovolené v Černé Hoře nakrátko potkala s Irinou Gorgolovou, ruskou psycholožkou, která žije v Teplicích. Pak už spolu nemluvily. Po invazi Ruska na Ukrajinu Irina přesto Annu pozvala, ať za ní z Ukrajiny i s dětmi přijede.

„Irina psala, abychom přijeli, ale my nechtěli. Víme, jak je těžké, když ti někdo pomáhá – máš pocit, že mu něco dlužíš. Nechtěli jsme nikoho obtěžovat,“ popisuje 37letá Anna.

Nakonec se odhodlala – vyrazila na cestu do Teplic s dvěma malými dětmi, rodiči a psem. To, co zažila ve sklepě při ostřelování, se na nich podepsalo. „Bojíme se hlasitých zvuků – například v noci byla bouřka a hned jsme byli všichni vzhůru. Báli jsme se i při ohňostroji – sice jsme v bezpečí, ale tohle je smutné,“ vysvětluje Anna.

Ukrajinské maminky začínají mít psychosomatické problémy

Malé děti už se podle Iriny Gorgolové z nejhoršího dostaly. Snaží se podporovat i dospělé – třeba tím, že si s nimi povídá.

„Občas zajdeme do divadla nebo na kávu, aby měli nějaký společenský život, přišli na jiné myšlenky a věřili tomu, že je ten svět normální – že dobrých lidí je víc, že bude mír, že všechno bude v pořádku,“ shrnuje Irina.

Anně se zalily oči slzami a objímá Irinu. Je jí vděčná za všechnu pomoc a podporu.

„Nejvíc jsou teď podle mě ohroženy ty maminky – nevědí, co bude a jsou z toho unavené. Ta ostrá fáze už je za nimi a začínají jim psychosomatické problémy,“ uzavírá Irina Gorgolová. To, že pochází z Ruska, nikdo z uprchlíků neřeší.

Spustit audio

Související