Události v nemocnici v Rumburku - od debaty o eutanázii k obvinění s několikanásobné vraždy

13. leden 2015

Dodnes najdete na internetu petici, která žádá milost pro zdravotní sestru z Rumburku na Děčínsku, která měla usmrtit těžce nemocnou seniorku v Lužické nemocnici. Její čin rozproudil debatu o eutanazii. Podle státního zástupce má ale sestra na svědomí šest vražd.

„Já chtěl zjistit omyl, ne vraždu.“ vysvětlil lékař v Lužické nemocnici Petr Vondráček, který měl právě v noci na šestého června službu a odebral vzorky z těla mrtvé ženy. Její smrt mu byla podezřelá, protože náhlé selhání srdce neodpovídalo onemocnění, kterým seniorka trpěla. Výsledky ukázaly, že ji zabila silná dávka draslíku. Tu měla seniorce píchnout jedna ze sester.

Kvůli pokročilému věku oběti a nejasnému motivu si lidé začali okamžitě klást otázku, jestli je sestra vražedkyní nebo zabíjela z milosrdenství. Na internetu dodnes najdete petici, která žádá její omilostnění. Eutanazii ale popřel syn zemřelé pacientky Antonín Kadlec.

Smrt jeho matky provázeli další nejasnosti. Úmrtní list byl totiž vyplněn jako přirozené úmrtí a dlouho trvalo i přivolání policie. Vedení nemocnice proto na lékaře Vondráčka podalo trestní oznámení. „Kdybychom volali policii pokaždé, když se nám něco nezdá a nemáme důkazy. Proto jsem je nejdřív zajistil.“ řekl Petr Vondráček.

0:00
/
0:00

Lidé spekulovali také o politickém rozměru celé kauzy. Ředitel nemocnice a Petr Vondráček totiž proti sobě kandidovali v komunálních volbách. Úplně nový směr dalo případu vyjádření státního zástupce Františka Stibora z listopadu minulého roku: „V této trestní věci došlo k rozšíření obvinění na 6 vražd.“

Ředitel Lužické nemocnice Darek Šváb připustil, že obvinění sestry mělo na nemocnici obrovský dopad v podobě odlivu pacientů a nedůvěry mezi zaměstnanci. Zpřísnili všechna pravidla, i když nevěří, že by něco zanedbali. Zdravotní sestra pracovala v Lužické nemocnici deset let. V tuto chvíli ji za vraždu šesti pacientů hrozí doživotní vězení.

Zdroj: Reportéři ČT

autor: Iva Zítková
Spustit audio