Učme se přežít. V Sosnové školí motorkáře

Začaly kurzy Učme se přežít zpožděné kvůli koronavirové přestávce. Akce na okruhu v Sosnové na Českolipsku je určená hlavně začínajícím motorkářům.

„Česká republika eviduje více než milion registrovaných motocyklů,“ říká ředitel dopravní policie Jiří Zlý s tím, že motocykly jsou v posledních letech cenově dostupné stále větší skupině obyvatel.

„Z devadesáti procent ti lidé opravdu neumějí své motorky ovládat,“ konstatuje hlavní instruktor projektu Učme se přežít Vladimír Mašek. „Sám jsem k tomu dorostl a neříkám o sobě, že umím motorku ovládat. Největším problémem je hlava, psychika motorkáře. Je velmi snadné nechat se tím pocitem opít a jet jako šílený,“ varuje.

Motorkáři na okruhu v Sosnové jsou rozdělení do několika skupin. „Nikdy člověk neumí všechno,“ shrnul svou motivaci k účasti na kurzu Zbyněk Voříšek z Hradce Králové. „Za sebou máme osmičky, to znamená zatáčení v malé rychlosti, což bývá problém. Čeká nás ještě vyhýbání překážkám a udržování stabilní nízké rychlosti, “ popisuje některé z absolvovaných aktivit.

Součástí kurzu je i zdravověda. Motorkáři nacvičovali také nepřímou masáž srdce. K správnému rytmu je měla dovést vánoční píseň Rolničky, rolničky. „Jen si ji opravdu nezpívejte, ať stačíte s dechem,“ usmívala se Yvona Bejblová z libereckého Červeného kříže.

Podle manažera projektu Jana Poláka loni za řídítky motocyklu přišlo v České republice o život třiadvacet jezdců ve věku do 35 let. Dalších sto osmnáct se vážně poranilo. Část kurzů je zdarma díky podpoře od Libereckého kraje.

Poslední letošní kurzy jsou v Sosnové vypsané na 15. a 16. srpna.

zdroj: Jiří Jelínek
Spustit audio

Související