U ústeckého soudu pokračuje spor o vlastnictví kremační pece ve střekovském krematoriu

27. červen 2019

Komu patří kremační pec ve střekovském krematoriu? Na tuhle otázku má dát odpověď soudní spor, který dnes pokračoval v Ústí nad Labem výslechem bývalého náměstka primátora města Tomáše Jelínka.

Tomáš Jelínek byl náměstkem primátora v letech 1998 až 2006 – nejdřív za Unii svobody, pak za Sdružení pro zdraví, sport, prosperitu. Soud zajímaly okolnosti dodatků smluv o pronájmu krematoria s firmou Memory In Memory z let 2000 a 2005.

Podrobnosti jednání si Tomáš Jelínek nepamatoval – potvrdil ale tvrzení právníků města, že firma měla snížené nájemné a prodlouženou smlouvu právě proto, že v roce 2000 pořídila novou kremační pec. Město tak podle něj ušetřilo okamžitý výdaj kvůli zpřísnění ekologických norem.

Na oplátku mohlo město po uplynutí pronájmu zařízení koupit za jednu korunu.

Firma Memory In Memory trvá na tom, že pec jí stále patří. Podle zmocněnce firmy Petra Rambouska prakticky uznalo to, že zařízení patří firmě, když začátkem ledna 2018 tehdejší primátorka Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů o odkup za korunu požádala – bylo to ale až po uplynutí pronájmu a krematorium měl nový nájemce.

Právníci města se u soudu snaží dokázat, že pec je pevnou součástí stavby a tudíž, stejně jako budova, patří městu.

Jednání bude pokračovat 1. srpna, kdy by měl u soudu s největší pravděpodobností mluvit Zdeněk Lechner – ten byl v roce 2000 šéfem společnosti, která v krematoriu tehdy novou pec instalovala.

I přesto, že soudce si byl pec prohlédnout přímo v krematoriu a mezi důkazy je i video z její instalace, na jeho výslechu zmocněnec Rambousek trvá. Podle něj by měl dosvědčit, že pec je samostatné zařízení spojené s budovou jen plynovou a elektrickou přípojkou.

Přestože tohoto svědka považuje soudce Karel Šemík za nadbytečného, řekl, že ho pravděpodobně předvolá, aby předešel případnému odvolání kvůli tomu, že ho nevyslechl.

Následovat budou závěrečné návrhy a rozhodnutí. Pokud se tedy jednání příliš neprotáhne a v jednací síni nebude nedýchatelno kvůli vedru, mohl by soud vyhlásit rozhodnutí jen o pár dní později.

Spustit audio

Související