U Teplic má do dvou let vyrůst nová obytná čtvrť. Bude v oploceném areálu bývalého koupaliště Pudlák

11. leden 2022 13:45

Obec v obci – tak lze popsat plán pro bývalé koupaliště Pudlák u Teplic, kde majitel pozemku plánuje 60 rodinných domů. Oplocená čtvrť má fungovat samostatně, bez výraznější účasti obce Újezdeček, na jejímž katastru leží. První domy se tam mají začít stavět na jaře.

„Pokud ti lidé chtějí mít nějaké autonomní bydlení, je to na nich, jestli si zvolí nějaké zástupce, kteří se s námi budou dohadovat. Zákon dokonce řeší i osadní výbor,“ shrnuje nezávislý starosta Újezdečku Květoslav Koutník.

Plány na stavbu rezidenční čtvrti na pozemku bývalého koupaliště a kempu Pudlák vidí pozitivně.

Rezidence Pudlák

„Bude to mít konečně smysluplné využití, protože to, co tam bývalo dřív, se asi těžko vrátí. Pro obec to navíc znamená navýšení počtu obyvatel, a tím pádem i příjmu do obecní pokladny,“ dodává Koutník.

Jak upozorňuje místostarostka Pavlína Fišerová, časem ale může být problém třeba s kapacitou školky: „No, my zatím nemáme prostory, abychom navyšovali místa. Postupem času, pokud se uskuteční to, co oni plánují, to ale nějakým způsobem budeme muset řešit. Nehledě na to, že my tady máme také rozjetý nějaký projekt.“

Kromě rezidencí na Pudláku by mělo v Újezdečku vyrůst dalších 100 domů

V Újezdečku by totiž mohlo vyrůst ještě dalších 100 domů, z toho 77 na pozemcích obce. Už několik let se je snaží zasíťovat za peníze ze státních ekomiliard na zahlazení důlní činnosti. Zatím získává potřebná povolení.

Oproti tomu projekt Rezidence Pudlák je v pokročilejší fázi.

„Před 10 lety jedna společnost vymyslela tento projekt, ale nedokončila celou tu realizaci. My jsme zahájili prodej loni na podzim,“ vysvětluje Miroslav Dúžek, které zastupuje společnost Teplice Development. Ta v oploceném areálu kromě rodinných domů nechá vybudovat také park a všechny sítě a komunikace, které budou spoluvlastnit budoucí majitelé domků.

„Uvnitř toho areálu budou lidé spoluvlastnit ty komunikace a také park. Nikdo do toho uvnitř toho areálu nebude mít možnost zasahovat – i komunikace nebo osvětlení budou soukromým vlastnictvím těch nových obyvatel,“ dodává Miroslav Dúžek.

Stavba prvních 13 domů má začít koncem jara, za rok a půl by se pak lidé měli stěhovat a následovat má další etapa.

Spustit audio

Související