„U spousty kol jsme narazili na něco, co bychom dělali jinak.“ Bratři staví ve Smržovce kola na míru

8. září 2023

Většina cykloobchodů prodává sériově vyráběná jízdní kola, v jednom podniku ve Smržovce na to jdou naopak. Kola staví podle individuálních požadavků, mají i vlastní značku.

Michal Swárovský v dresu mistra České republiky

Ve Smržovce je na první pohled poměrně obyčejný cykloobchod. Ve skutečnosti tam Pavel Swárovský se svým bratrem Michalem staví jízdní kola podle požadavků zákazníků a prodávají cykloobleční na míru. Obojí si navrhují kompletně sami a mají i vlastní značku. 

„Jako závodníci a mechanici jsme spoustu kol rozebrali a složili a u každého kola jsme narazili na něco, kde jsme si říkali, že bychom to udělali jinak,“ odpovídá Pavel Swárovský na otázku, proč si založil vlastní značku kol.

Jeho bratr navrhuje vlastní cyklooblečení. „Mamka šije asi pětadvacet let. Když jsme začali sportovat, tak jsme jí občas říkali, že nějaké to sportovní oblečení by mohla zvládnout taky,“ popisuje Michal Swárovský.

Obor jízdních kol se vyvíjí velmi dynamicky. „Velkým trendem posledních let jsou takzvané gravel kola, která částečně vytlačují čistě silniční kola a zároveň ve velkém nahrazují cyklokrosová kola,“ představuje jeden z velkých trendů poslední doby Pavel Swárovský.

Co přesně gravel kolo, nebo taky gravelbike, je? Jaké jsou další trendy v tomto oboru? Co je pro stavitele a mechaniky kol noční můrou? Kolik kompletních kol za den zvládne postavit jeden člověk? Poslechněte si reportáž Patrika Fišera.

autoři: Patrik Fišer , reČRoL
Spustit audio

Související