U mozkové mrtvice rozhodují i vteřiny. Proto je potřeba jednat rychle!

3. květen 2016

Mozková mrtvice je třetí nejčastější příčinnou smrti v Česku. Lékaři se snaží toto číslo snížit a bojují s časem. Proto připomínají, jaké jsou nejvýraznější příznaky cévní mozkové příhody - pokles koutku úst, ochrnutí končetin a porucha řeči. Pokud u někoho tyto projevy zaznamenáte, je důležité ho dostat co nejdřív do nemocnice.

„Mně se to stalo u výtahu. Manželka zjistila, že nehýbu s pravou rukou a začal jsem jenom koktat,“ vypravuje Přemysl Bláha, který před čtyřmi lety sám mozkovou mrtvici zažil.

„Pan Bláha měl to štěstí, že odsud bydlí kousek. Přivezla ho manželka a během minuty byl na našich lůžkách. Byl to asi jeden z nejrychlejších případů,“ dodává primářka urgentního příjmu Masarykovy nemocnice Jana Bednářová.

Pacienta čeká nejdřív CT vyšetření, pak jede na operační sál. Pak už záleží na tom, jak je operace komplikovaná. Nejjednodušší trvají jen kolem půl hodiny, ty složitější se mohou protáhnout i na dvě hodiny.

„Jsme schopni otevřít kolem 90 procent uzavřených cév, nicméně jen zhruba 50 procent pacientů je po té léčbě soběstačných a nepotřebuje pomoc dalších lidí,“ uzavírá Filip Cihlář z radiologickém oddělení Masarykovy nemocnice.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.