Týden očima Petra Schwarze: Příběh silný. Ale bude dobrý konec?

17. listopad 2018

V Paříži si osm desítek šéfů států a vlád připomenulo při mohutných oslavách 100. výročí konce první světové války, my jsme přece jen docela malá země, tak u nás se válčí o Čapí hnízdo.

Po novém obratu v kauze způsobeném investigativní reportáží serveru Seznam Zprávy iniciovala sněmovní opozice hlasování o důvěře vládě, Senát nepřímo vyzval premiéra k odchodu z vlády do ukončení vyšetřování případu, premiér Babiš po několika prohlášeních plných emocí razantně ohlásil „Nikdy neodstoupím, nikdy!“

Jindřich Šídlo: Teď teprve vidíme, co znamená Palermo

Jindřich Šídlo

Některé slogany, které Andrej Babiš používal na začátku své politické dráhy, se v průběhu let staly natolik banálními, že se k nim už člověk ani nechce vracet.

Prezident Zeman se vyjádřil, že hodlá v případě pádu vlády jmenovat Babiše premiérem znovu a připomenul, že má zas dva pokusy, sociální demokracie neví, co dělat, protože situace sice zavání, ale z vlády se jí nechce, a Tomio Okamura už se nechal slyšel, že je se svou SPD připraven v podpoře vlády ČSSD nahradit a táhnout kabinet proevropsky se označujícího předsedy vlády co nejdál z unie. Hezké vyhlídky.

I když Babiš ve Strakově akademii prakticky jistě zůstane, aféra vyvolala mnoho palčivých otázek. Třeba proč premiérovi nevadilo, že jím placený člověk odvezl jeho syna na Krym, který naše republika po právu označuje za anektované území a vystavil ho tak jako možný cíl ruských tajných služeb.

Proč mu nevadilo, že syn skončil se svou nemocí, která je podle premiéra vážná, sám v takovém městě jako Krivoj Rog, což vskutku nejsou lázně, proč ještě člověku, který ho tam nechal a odjel, děkoval, jak se hezky o jeho syna staral.

Ať si můžeme užívat svobodu a demokracii

Jak je možné, že psychiatrička, která se o syna starala, dostala pašalík napřed na Babišově ministerstvu financí a pak dokonce na starost celou reformu psychiatrické péče u nás, ve které jde o miliardy, těch otázek je příliš. Ten příběh, tak, jak ho nyní známe, by se vyjímal v hollywoodském filmu, jen není jasné, jestli by to byla kriminálka, politický thriller, hořká komedie či horor.

Ondřej Konrád: Otec, syn i dech hradní

Andrej Babiš

Je to zvláštní, že se příslovečně klidné, usedlé Švýcarsko už podruhé, a vždy zcela nevinně, ocitlo ve středu české politické krize.

Tak ještě k dalším událostem. Dva bývalí slovenští ministři za Slovenskou národní stranu z první Ficovy vlády si podle rozhodnutí soudu za 12 let starou kauzu odsedí v kriminálu jeden 11 a druhý 9 let. Svým spřízněným firmám totiž přihráli veřejnou zakázku za miliardy a to tak, že oznámení o veřejné soutěži viselo pouze čtyři dny na jedné nástěnce v patře ministerstva, kam měli přístup pouze zaměstnanci a jiné firmy tedy poněkud přišly o možnost přihlásit se.

Tehdejší slovenský premiér Fico tvrdil, že je vše v pořádku, že to proběhlo podle zákona, protože zakázka formálně veřejně vyhlášena byla, soudy byly jiného názoru. Ano, i když podle u nás už okřídlené věty možná „všetci kradnú“, někteří si to i po letech odpykají.

Lovecká sezóna úspěšně pokračuje, pozor na vycházky. U nás zatím několik postřelených, na Slovensku žena zastřelená místo bažanta. Evropská unie a Velká Británie se na poslední chvíli dohodly na smlouvě o podmínkách brexitu, jenže vzápětí na protest několik britských ministrů rezignovalo, takže to bude mít premiérka Mayová při schvalování smlouvy v parlamentu velmi těžké, nemůže počítat ani s částí poslanců své strany.

Petr Schwarz

Vědci z celého světa na konferenci ve Versailles řešili, jak nově definovat kilogram, těžký bude pořád stejně. Zemřela komiksová legenda Stan Lee, duchovní otec Spidermana, Iron Mana a dalších, snad nebudou superhrdinové chybět.

A když máme dnes ten státní svátek, tak s obzvláštní vážností přeje, ať si můžeme opravdu užívat svobodu a demokracii, posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio