Tutanchamon měl dvojčata

22. září 2010

Na mezinárodní egyptologické konferenci v Manchesteru byly zveřejněny předběžné výsledky výzkumu mumií dvou plodů nalezených Howardem Carterem v roce 1922 v hrobce faraóna Tutanchamona.

Na mezinárodní konferenci Farmacie a medicína starého Egypta konané 1. září 2008 na Manchesterské univerzitě vyslechla stovka účastníků z deseti zemí celou řadu zajímavých referátů. Největší pozornost přitáhla přednáška antropologa Roberta Connollyho z Liverpoolské univerzity o předběžných výsledcích výzkumu dvou mumií lidských plodů nalezených v hrobce faraóna Tutanchamona.

Connolly měl možnost zkoumat Tutanchamonovo tělo už v roce 1969. O deset let později se dostal k výzkumu mumie jednoho z plodů. Pro přednášku použil své vlastní výsledky doplněné o poznatky z bádání norského týmu vedeného Catherine Hellierovou.
Oba mumifikované plody uložené od svého objevu ve sbírkách lékařské fakulty v Káhiře se výrazně liší velikostí. Vědci se dlouho přeli o to, zda jde o Tutanchamonovy potomky, nebo zda byly mumie uloženy do hrobky z ryze rituálních účelů. Například proto, aby mohl Tutanchamon posmrtně existovat jako novorozenec.

Connolly a Hellierová došli k závěru, že oba plody jsou dcery-dvojčata. Tutanchamon je zplodil se svou mladičkou manželkou Anchesenpaaton. Menší plod se vyvíjel v těle matky asi pět měsíců. Větší mohl přežít až do předčasného porodu, protože jeho vývoj trval sedm až devět měsíců.

"Teorie o dvojčatech mnohem lépe odpovídá skutečnosti, že Tutanchamonova manželka byla těhotná pouze jednou," vysvětluje Connolly.

Nejnovější série výzkumů vedených egyptským archeologem Zahi Hawassem, jež zahrnuje i genetické analýzy a vyšetření obou mumifikovaných plodů počítačovým tomografem, stále ještě nejsou u konce a bude zajímavé, zda Hawassovy výsledky potvrdí Connollyho závěry.

Zvukovou podobu tohoto článku můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo, který měl premiéru 5. 9. 2008 v 9:00.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.