Turisté už se zase brzy rozhlédnou z radniční věže v Bílině. Oprava jejího ochozu po 6 letech začíná

6. květen 2021 14:40

Radniční věž v Bílině na Teplicku se v létě zase otevře návštěvníkům. Z výšky se po okolí města rozhlédnou po šesti letech. Ochoz potřeboval opravu, ale městu se dlouho nedařilo sehnat odborníky, kteří ji zvládnou.

„Uvidíte odtamtud okolí Bořně, to je chlouba Bíliny. Ale těžko se vám to popisuje, to prostě musíte vidět. Na to si ale prostě musíte počkat, až se to opraví“ popisuje fotograf Václav Weber. Sám nahoru na radniční věž už stoupal mnohokrát kvůli fotografiím, posledních šest let si ale musel dát pauzu. Ochoz věže už byl nebezpečný.

„Bylo tam velké nebezpečí – jak co se týká zábradlí, tak těch bezpečnostních prvků,“ konstatuje místostarostka Marcela Dvořáková z ODS.

Začíná oprava ochozu radniční věže v Bílině

Město pak ale dlouho hledalo firmu, která opravu ochozu v třicetimetrové výšce zvládne.

„Byl tam problém s lešením a s projektem, protože původně to lešení mělo být zavěšené. Ta firma, která se přihlásila, ale nesehnala lešenáře, kteří by to zavěsili, takže se musela dokumentace předělat na lešení zespoda. A teď teprve, napotřetí, jsme to vysoutěžili,“ popisuje Dvořáková.

O prázdninách by mohly opět začít prohlídky

Práce za zhruba 700 tisíc korun provede firma Naturtep z Dubí, která už na chodníku u radnice staví třicet metrů vysoké lešení, na kterém pak budou řemeslníci pracovat.

Pokud se nevyskytnou nějaké skryté vady, má být oprava hotová za dva měsíce, aby o prázdninách mohly zase začít prohlídky.

V městském informačním centru pak zase budou moci splnit přání lidí, kteří si Bílinu chtějí prohlédnout z výšky.

Infocentrum už připravuje do věže i zajímavosti z historie.

„Budou tam k vidění staré dokumenty, bude tam i to, jak se radnice stavěla nebo unikátní hodinový přístroj,“ přibližuje Lada Hubáčková z infocentra.

Radniční věž s hodinami měří přes šedesát metrů a stejně jako radnice ve městě stojí od roku 1911, tedy právě 110 let.

Spustit audio

Související