Tuberkulóza byla v Evropě už před 7000 lety

31. říjen 2013

Vědci potvrdili jeden z nejstarších případů onemocnění tuberkulózou. Trpěl jí muž, který žil před 7000 lety v Maďarsku.

Na archeologickém nalezišti Hódmezővásárhely-Gorzsa v jižním Maďarsku bylo objeveno 71 lidských koster. Jsou staré asi 7000 let, patří dospělým lidem i dětem a mnoho z nich nese stopy po zraněních, metabolických chorobách a změnách kostí. Pro vědce jsou zvláště zajímavé kostry, které nesou známky hypertrofické pulmonální osteopatie (Hypertrophic Pulmonary Osteopathy). Projevuje se symetrickým růstem nové kostní tkáně a příčinou jejího vzniku může být tuberkulóza. Na archeologickém záznamu se ale hypertrofická pulmonální osteopatie vyskytuje vzácně, takže je obtížné tuto teorii potvrdit.

V případě koster z Maďarska se to vědcům podařilo: mladý muž, jehož kostra dostala označení HGO-53, měl změny na žebrech a obratlích. Původní diagnózu, že jde o hypertrofickou pulmonální osteopati, která vznikla následkem onemocnění tuberkulózou, potvrdila přítomnost molekul lipidů, které jsou typické pro bakterie tuberkulózy. To samé ukázala i analýza DNA z kostí. Muž HGO-53 je tak nejstarším známým případem plně rozvinuté hypertrofické pulmonální osteopatie a zároveň jedním z nejstarších známých případů tuberkulózy.

Zdroj: PLOS ONE

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.