Trojnohá fenka Ťapka a její páníček, to jsou symboly litvínovského psího útulku, který letos slaví už 15 let

20. květen 2015

Podvyživený a celkově zubožený ovčák, který si zvykl žrát igelitové pytlíky. I takové příběhy může vyprávět vedoucí psího útulku v Litvínově Štefan Horský. Pod hlavičkou městské policie se o psí nalezence stará už 15 let. Společníka mu dělá sedmiletá fenka Ťapka. Má sice jenom tři nohy, ale obrovsky dobrou psí duši. Jak Štefan Horský říká, Ťapka si ho za páníčka kdysi sama vybrala.

Pobíhala sama zraněná po Lomu. Strážníci pro ni jeli dvakrát, než se jim ji podařilo odchytit. O zraněnou tlapku přišla, ale našla v útulku domov.

„Já myslel, že ji pošleme dál. Že jí najdeme nový domov. A skutečně si ji nějací lidé odvedli, ale ona jim utekla a vrátila se do útulku,“ vzpomíná pan Horský dojatě.

S ťapkou se dokonce začal věnovat canisterapii a nedá na ni dopustit. „Ona je divoch a číslo, ale má úžasnou duši.“

Tu mají, podle pana Horského, všichni psi. Když se k nim lidé správně chovají, když s nimi umějí žít, nejsou zlí nebo nezvladatelní psi.

Za dlouhá léta praxe má spoustu veselých i smutných zážitků. O těch smutných si povídat nechce. Na veselé vzpomíná rád. Třeba na psí pár, který plenil zahrádky v litvínovské osadě Loučná. Strážníci zjistili, že dospělý pes a fena shánějí potravu pro své mladé.

Psí útulek v Litvínově

„Začali jsme je přikrmovat a opatrně se k nim přibližovali. Odměnou bylo, když mi po několika týdnech fena hrdě přivedla ukázat odchovaná štěňata. Prostřednictvím útulku jsme jim našli nový domov. Kdybychom měli na starosti jenom Litvínov, byla by to pohoda,“ říká pan Horský.

Ve městě musí být všichni psi čipovaní, a to je pak snadná práce. Útulek sídlící v zahrádkářské kolonii má na starost ale i obce v horách nad Litvínovem a v okolí vůbec a tak o klienty není nouze.

V době natáčení reportáže bylo psích sirotků v útulku 19, jsou dny kdy je jich ale i 35. Chcete vědět, kolik hafanů útulkem v Litvínově prošlo za celou jeho 15letou historii? Tak si poslechněte celý příspěvek z přiloženého audiozáznamu….

Štefan Horský vybudoval psímu útulku i slušný fanklub. Jeho členem je i hokejista Jakub Petružálek, který 24. dubna přiveze do útulku ukázat pohár Masarykův pohár pro vítěze hokejové extraligy. Pejskařsko-hokejové setkání začne v 10:00 a potrvá dvě hodiny. Všichni, kdo se chtějí s pohárem vyfotit, mohou pejskům přinést nějaké granule nebo konzervy a radost bude na všech stranách.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio