Trojkoalice ANO, ODS a Spojenců pro kraj podepsala dohodu o vládě v Ústeckém kraji

20. říjen 2020 08:16

V Ústeckém kraji má příští čtyři roky vládnout koalice hnutí ANO, ODS a Spojenců pro kraj. Jejich zástupci podepsali 19. října odpoledne koaliční dohodu.

Hejtmanem se má stát Jan Schiller z hnutí ANO. Ve své funkci se bude zabývat například krajskými organizacemi.

„Krajská zdravotní je toho vzácným příkladem – ta je hodně problematická. Já si také myslím, že bychom se měli zaměřit třeba na správu a údržbu silnic,“ doplnil Schiller.

Nový hejtman bude mít tři náměstky. Jedním z nich bude lídr uskupení Spojenci pro kraj Jiří Řehák. Věnovat se chce například regionálnímu rozvoji. „K tomu se chci také věnovat kultuře a památkové péči. Naše hnutí směřuje k tomu, že chce obnovit kraj, tak snad dostanu šanci se projevit,“ věří Řehák.

Dalším náměstkem bude lídr ODS Jiří Kulhánek. Ten popsal, jakou oblast chce jako neuvolněný náměstek řešit.

„Hlavně dávky na bydlení v našem kraji a migraci sociálně slabých. Konečně bude možnost a šance s tím něco udělat, protože za poslední 4 roky, byť jsem to mockrát dával na krajské zastupitelstvo, tak jsem nebyl nikdy vyslyšen – teď je tedy možnost a řekl jsem, že si ty sociální věci vezmu na sebe,“ shrnul Kulhánek.

V 11členné krajské radě nebude mít ANO většinu, ale pouze 5 křesel. Zbylé radní si rozdělí ODS a Spojenci pro kraj v poměru 4 ku 2. V zastupitelstvu bude mít nová krajská koalice většinu 29 z 55 křesel.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související