Trmický zastupitel Marcel Cichý dostal za přípravu prodeje marihuany podmíněný trest

1. duben 2016

Za přípravu prodeje marihuany na Slovensko dostal dnes (1.4.) nezávislý zastupitel Trmic Marcel Cichý podmíněný trest. Krajský soud v Ústí nad Labem ho zatím nepravomocně odsoudil ke dvěma letům se čtyřletou podmínkou.

Marcel Cichý v závěrečné řeči uvedl, že si vše rozmyslel a obchodu se nakonec neúčastnil. To je podle jeho obhájce Zdeňka Gruse důvod ke zproštění obžaloby. Podle soudce Jiřího Bednáře ale Marcel Cichý z obchodu odstoupil kvůli špatné kvalitě marihuany. Soudce totiž neuvěřil jeho tvrzení, že se nechtěl účastnit protiprávní činnosti.

Spolu s trmickým zastupitelem byl odsouzen distributor marihuany a pervitinu na osm a půl let do vězení. Třetí obžalovaný, který marihuanu pěstoval a prodával, souhlasil s tříletým trestem s pětiletou podmínkou.

Státní zástupkyně Hana Řeháková si u všech tří ponechala lhůtu na rozmyšlenou - požadovala totiž tresty od osmi do jedenácti let s tím, že šlo o organizovanou skupinu. S tím ale soudce Jiří Bednář nesouhlasil ‒ podle něj šlo o ojedinělý exces, při kterém chtěli využít příležitosti.

Marcel Cichý učí na trmické základní škole, po dobu trestního řízení má ale neplacené volno. Pokud rozsudek nabyde právní moci, učitel už se podle ředitelky školy Marie Gottfriedové do práce nevrátí.

Na pravomocný rozsudek chce počkat i starostka Jana Oubrechtová ze Starostů a nezávislých. Pokud trest zůstane, vyzve Cichého k rezignaci na funkci zastupitele.

autor: hau
Spustit audio