Třicetikilový myslivecký záchod z litiny. Unikát, který obdivovali i v Praze

26. listopad 2020
Poklady minulosti

Ve Strašicích v Muzeu Středních Brd je vystaven zajímavý exponát – litinový přenosný lovecký záchod. Dostal se dokonce na výstavu do Valdštejnského paláce, kde sklidil velký úspěch.

Největší kuriozitou v muzejní sbírce je terénní lovecký přenosný záchod. Na první pohled může myslivecký záchod připomínat velký hrnec. Jeden příslušník rodu Colloredo-Mannsfeldů si tento záchod nechal vyrobit. „Jak zní lidové podání, prý neměl rád, když mu to v lese pod botami klouzalo. Takže všechny dřevorubecké party a všechny báby, co sázely kulturu, tuto nádobu s sebou nesly do lesa,“ vysvětlil ředitel muzea Martin Lang.

Litinový záchod, který váží téměř 30 kg, nosili vždy dva lidé zavěšený na klacku mezi sebou. Hrnec na opatřen dřevěným kulatým sedátkem a pod plechovým víkem je trychtýř, který slouží k tomu, aby zabránil při používání odstřikování ze spodu nahoru.

Tento exponát reprezentoval Muzeum Středních Brd na výstavě v Praze ve Valdštejnském paláci. Jmenovala se Brdská litina – umění i řemeslo. "Vystavovali jsme krásné umělecké předměty z litiny a k tomu tento záchod. Bylo zajímavé pozorovat, jak ten kumšt byl návštěvníky sice hezky konzumován, ale míjen. Ovšem každý se bez výjimky zastavil před lesnickým záchodem," uzavřel Martin Lang.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio