Třetina lidí na Zemi je závislá na kokosu. Je výživný, bohatý na vlákninu, vitamíny i minerály

12. září 2019

Zdá se, že kokos je v poslední době všude. Tohle největší semeno na světě je v posledních letech velmi oblíbené a kokosové mléko a olej jsou prostě „in“.

Kvůli nedostatku informací byl kokosový tuk po druhé světové válce dost upozaďován. Tehdy měli lidé za zdravější třeba margarín. To se ale ukázalo jako velký omyl.

Na mnoha ostrovech je kokos základem jídelníčku. Celá třetina lidí na naší planetě je nějakým způsobem závislá na kokosu – ať už jako na zdroji obživy, nebo ekonomicky. Pro lidi s intolerancí laktózy je skvělou náhradou za kravské mléko. Kokos je velmi výživný a bohatý na vlákninu, vitamíny a minerály.

Kokos mléko drink tropický

Kokos se odedávna používá v tradiční medicíně. Obzvlášť používaný je kokosový olej, který se je součástí tradiční medicíny zejména v Asii a Pacifiku. Na ostrovech v Pacifiku je kokos považován za všelék, říkají mu „strom života“.

Kokos pomáhá řešit trávicí i žaludeční problémy. Chrání také kůži – udržuje v ní vlhkost, je účinný proti plísním a kvasinkám, vhodný při chudokrevnosti, a také je dobrý na zdravou prostatu.

Kokosové mléko je nejlepší přírodní iontový nápoj na světě. Obsahuje velké množství minerálů, a proto si ho oblíbili sportovci, kteří po fyzické aktivitě potřebují doplnit nejen tekutiny, ale i minerály. Na rozdíl od uměle vyrobených iontových nápojů totiž nedráždí žaludek.

Spustit audio

Související