Třetina dětí, přicházejících v Obrnicích do mateřinky, neumí pořádně mluvit. Školka proto povolala logopedy

3. listopad 2015

Až třetina dětí, které letos nastoupily do mateřské školy v Obrnicích na Mostecku, má problémy s vadami řeči. Školka proto nabízí rozšířená logopedická cvičení, která s dětmi provádí vyškolené učitelky - logopedické asistentky. V mateřince působí hned čtyři, což není obvyklé. I proto školka vyhrála ocenění Mateřská školka roku Ústeckého kraje.

Učitelka Míša Janoušková začíná s dětmi Petrem a Ráchel procvičovat dýchání. Je totiž důležité k odstranění vad řeči.

„Tady tím cvičením procvičujeme dýchání, děti špatně dýchají, neumí se pořádně nadechnout… Dělám i artikulační cvičení, práci s jazykem hlavně…“

Mateřská škola nemůže suplovat práci logopedické poradny. Může ale s dětmi procvičovat některá cvičení. V Obrnicích se právě na tohle zaměřili.

„My můžeme procvičovat to, co tady máme, například nějaké papíry z poradny, ale spíš to je na práci logopeda a rodičů. Většina rodičů ale s dětmi k logopedovi nejsou, tak se snažíme tu práci preventivně podchytit, říká Michaela Janoušková, která patří ke čtyřem učitelkám obrnické mateřinky, které absolvovaly kurz logopedického asistenta.

Obrnice na Mostecku patří mezi místa, kde žije téměř polovina sociálně slabých obyvatel. To podle ředitelky Vladimíry Pechanové vyžaduje speciální péči.

Čtěte také

„Setkáváme se s dětmi, které k nám přichází z rodinného prostředí, kde se s nimi málo čte, málo povídá, tak jsme zjistili, že děti mají slabou nebo nízkou slovní zásobu. Zjišťujeme, že se u nich objevuje velká řada řečových vad, proto je odesíláme do logopedických poraden. Setkáváme se i s dětmi s opožděným vývojem řeči atp.“

Školka nabízí rodičům dětí nad rámec svých povinností právě preventivní logopedické procvičování. Že je to zapotřebí, dokládají počty dětí, které do školky s vadami řeči přichází.

„V letošním školním roce se jedná o 25 - 30% dětí, s nějakou vadou nebo poruchou řeči. K těmto dětem musíme započítat o děti cizinců, protože i s těmi musíme pracovat preventivně, rozšiřovat slovní zásobu a upevňovat český jazyk?“ říká ředitelka mateřinky v Obrnicích Vladimíra Pechanová.

Rodiče zvolili zdejší mateřskou školku Školkou roku v Ústeckém kraji. Právě rozšířená prevence logopedie k tomu přispěla velkou měrou.

autor: Jan Beneš
Spustit audio